Alman Trafik Işığı Koalisyonu vatandaşlık yasasında planlanan reform konusunda anlaşmaya vardı. Reform, göçmenlerin Almanya'daki oturma süresinin 8 yıldan 5 yıla indirilmesini öngörüyor. Tasarıda ayrıca, özellikle iyi dil bilgisi, gönüllü hizmet veya iş yerinde çok iyi performans gibi "özel entegrasyon başarıları" sağlamaları durumunda, vatandaşlığın 3 yıl sonra alınabilmesi olasılığı da bulunuyor.

FDP’nin itirazları sonrası iki noktada düzenleme yapılarak kabul edilen tasarının ana hatları şöyle sıralanıyor:
Almanya'da doğan ve yabancı ebeveynlere sahip çocuklar daha hızlı bir şekilde Alman vatandaşı olabilecek. Bunun için gereken koşul, bir ebeveynin Almanya'da 5 yıl yasal olarak yaşamış olması. Şimdiye kadar bu süre 8 yıl olarak belirlenmişti. 

67 yaşından büyük olanlar için yazılı dil sınavı gerekliliği kaldırılarak, sadece sözlü dil yeterliliği talep edilecek.

Göçmenlerin önceki vatandaşlıklarını bırakmaları gerekmeyecek. Bu, mevcut durumda zaten uygulamada olmayan bir prensipti, çünkü birçok vatandaşlık işlemi diğer vatandaşlıkların devam etmesine rağmen gerçekleştiriliyordu. Ancak yeni tasarı ile birlikte çifte vatandaşlık resmi olarak kabul edilecek.

Belirli suçları işleyen kişilere vatandaşlık verilmeyecek. “Yahudi karşıtlığı, ırkçı, yabancı düşmanı veya diğer insanlık dışı suçları” işleyenlerin, vatandaşlık alma hakkı da engellenecek. “Değerlerimizi paylaşmayan biri Alman olamaz” diyen İçişleri Bakanı Nancy Faeser, savcılıkların bu tür suçları aktif olarak bildirerek vatandaşlık sürecinin bu tür durumlarda engellenmesini sağlaması gerektiğini belirtti.

Almanya'da vatandaş olmak isteyen bir kişinin ekonomik olarak entegre olması gerekecek. Bu nedenle, vatandaşlık başvurusu yapan kişilerin kendinin ve ailesinin geçimini, Sosyal Yardım Kanunu'na göre verilen yardımlar olmadan sağlamaları gerekecek. Ancak bu durumun bazı istisnalara da yer veriyor. Buna göre, 1990 yılına kadar eski Doğu Almanya'ya gelen sözleşmeli işçiler ve "Tam zamanlı çalışanlar" (Vollzeit erwerbstätige), öğrenciler ve eğitimli gençler gibi gruplar “istisna” olarak kabul edilecek. 

Tasarının yas aylarında kabul edilmesi bekleniyor
Trafik Işığı Koalisyonu'nun bu adımı, Almanya'da entegrasyon ve göçmen hakları konularındaki düşüncelerinde önemli bir değişikliği temsil ediyor. Koalisyon, göçmenlerin daha hızlı bir şekilde Alman vatandaşı olabilmelerini ve çifte vatandaşlığı kolaylaştırmayı hedefliyor. Aynı zamanda, belirli suçlarla bağlantılı olanları ya da değerlerini paylaşmayanları da dışlıyor.

Koalisyon, bu reformları vatandaşlığın önemini vurgulamak ve Almanya'da yaşayanların daha iyi entegrasyonunu teşvik etmek amacıyla gerçekleştiriyor. Bu, aynı zamanda daha geniş bir sosyal ve kültürel uyum stratejisinin parçası olarak görülüyor.

Bakan Faeser, “Toplumumuzun bir parçası haline gelen insanların ülkemizi demokratik bir şekilde şekillendirmeye yardımcı olabilmelerini istiyoruz” dedi ve “acil olarak ihtiyaç duyduğumuz vasıflı işçileri çekmek için çok önemli” şeklinde açıklama yaptı. 

Yasa tasarısının yaz aylarında kabinenin onayını alması bekleniyor.

©Sonhaber.eu 
Fotoğraf: Reginas Photos - Pexel

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş