Haberlerimizi İnstagram , TikTok ve Youtube hesaplarımızdan da takip edebilirsiniz
Almanya'da birçok bakıma muhtaç kişi, aile bireyleri tarafından yardım alıyor. Bu durum bakımı yapılan kişi üstünde hem maddi hem de psikolojik olarak büyük bir yük oluşturabiliyor. Bu yükü hafifletmek amacıyla “bakım yardımı” (Entlastungsbetrag ) adı altında maddi destek sağlanıyor.
Bakım yardımı desteği, bakım yapan kişinin işini kolaylaştıran, örneğin profesyonel bakım desteği, ev işlerinde yardım, kısa süreli bakım hizmetleri gibi hizmetlerde kullanılabiliyor.
Federal Sağlık Bakanlığı’na göre, bakım desteği ayda 131 euroya kadar çıkabiliyor, bu da yıllık 1.572 euroya denk geliyor. Bu destekten bakım seviyesi 1 ve üzerindeki bireyler yararlanabiliyor. Ancak bu miktarın yalnızca belirli hizmetler için kullanılması gerekiyor.
Destek hangi hizmetleri kapsıyor?
Bakım desteği şu hizmetlerde kullanılabiliyor:
Gündüz, gece veya kısa süreli bakım hizmetleri (konaklama ve yemek masrafları dahil)
Onaylı bakım ve destek hizmetleri
Günlük yaşamda destek sunan hizmetler (ev yardımları, bakım asistanları, refakat hizmetleri)
Bakanlık, bu desteklerden yararlanılabilmesi için hizmet sağlayıcıların eyalet tarafından onaylı olması gerektiğini vurguluyor. Kullanılmayan destek miktarları sonraki aylara devredilebiliyor, bu da esneklik sağlıyor.
Başvuru süreci nasıl işliyor?
Bakım desteği için ayrıca bir başvuru yapılmasına gerek yok. Ancak, bakım giderleri önce kişinin kendisi tarafından karşılanıyor ve ardından bakım sigortası fonu tarafından geri ödeniyor. Bunun için harcamaların belgelenmesi gerekiyor.
Farklı bir amaç için kullanmak mümkün mü?
Eğer bakım desteği kişinin bakım masraflarını karşılamak için yeterli olmazsa, bakım sigortasından sağlanan "Pflegesachleistungen" (bakım hizmetleri için ayrılan ödenek) ödeneğinin yüzde 40’a kadar olan kısmı başka destek hizmetleri için kullanılabiliyor.
Örneğin: Normalde bir kişi profesyonel bir bakım hizmeti alıyorsa, bunun masrafları bakım sigortası tarafından karşılanıyor. Ancak kişi, bu hizmet yerine bakım ve günlük yaşam desteği gibi ek hizmetlere ihtiyaç duyuyorsa (örn. ev temizliği, refakat hizmetleri, gündüz bakım merkezleri vb.), bakım sigortasından ayrılan hizmet ödeneğinin yüzde 40’a kadarını bu amaçlarla kullanabiliyor.
©sonhaber.eu