Welt am Sonntag gazetesinin 16 Federal eyaletin İçişleri Bakanlıkları ve Ceza Soruşturma Dairelerinin verilerine dayanarak yaptığı bir araştırmaya göre, ülkede geçen yıl aile içi şiddet vakaları bir önceki yıla göre yüzde 9,3 oranında artış gösterdi.

Yaşanan vakalardaki faillerin genelde eşler, eski eşler ve aile bireyleri olduğu belirtilen araştırmada, kurbanların üçte ikisinin kadınlardan oluştuğuna dikkat çekildi. Ancak resmi makamlara bildirilmeyen vakaların yüksek olduğu, genelde kurbanların yaşadığı korku nedeniyle bu olayları bildirmekten çekindiğine vurgu yapıldı.

En fazla artış Saarland eyaletinde görüldü
Federal eyaletler karşılaştırıldığında, Saarland yüzde 19,7 (3.178 kurban) ile en fazla vaka artışı yaşayan eyalet oldu. Bu eyaletin ardından yüzde 18,1 artış görülen Thüringen (3.812 kurban) ve ardından da yüzde 13,1 artış görülen Baden-Württemberg (14.969 kurban) eyaletleri geldi. 

Diğer eyaletlerden Bremen’de yüzde 13,6’lık bir düşüş olsa da 2 bin 615 kurbanın aile içi şiddete maruz kaldığı görülüyor. 

En kalabalık eyaletlerden olan Kuzey Ren-Vestfalya eyaletinde yüzde 8,5’luk bir artış (37.141 kurban) olduğu ve aile içi şiddet vakalarındaki yaralanma sayısının beş yıl içerisinde yüzde 26,2 oranında arttığı belirtiliyor.

“Karanlık bölge”
"Federal Kriminal Polis Ofisi Başkanı Holger Münch, İçişleri Bakanı Nancy Faeser (SPD) ve Aile Bakanı Lisa Paus (Yeşiller) "karanlık bölge" olarak nitelendirdikleri aile içi şiddet ile ilgili hazırlanan bir raporu temmuz ayında açıklayacaklar.

Aile Bakanı Paus “Aile içi şiddet genellikle gizli, özel alanda gerçekleşir. Etkilenenlerin utanç ve suçluluk duyguları, genellikle suçların karanlıkta kaldığı ve nadiren polise bildirildiği anlamına geliyor. Bu karanlık alan, apaçık ortada olan kısımdan çok daha büyük” şeklinde açıklama yaptı. Aile Bakanı, “karanlık alanın” aydınlatılması için çalışmaların devam ettiğini belirtti.

Pilot proje olumlu sonuç veriyor
Aile içi şiddet için bir Berlin ve Hannover'de bir pilot proje yürütülüyor. Olumlu sonuç vermesi halinde projenin 2024 yılında diğer şehirlere de yayılacağı belirtiliyor. 

Şiddet mağduru olan kişi telefonunun ekranına dokunarak konuşmadan polise direk yardım çağrısı gönderebiliyor. Bu şekilde failler fark etmeden durum polise intikal etmiş oluyor. 

Uygulamayı geliştiren kurum, uygulama aracılığıyla 2013 yılından bu yana 387 bin 710 vakada yardım sağlandığını belirtti. Yüzbinlerce kişinin telefounda bu uygulamanın olduğunu belirten kurum, ve projenin Federal Adalet Bakanlığı tarafından yaklaşık 1,7 milyon euro ile finanse edildiğini açıkladı.

©Sonhaber.eu 

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.