Almanya’da her yıl olduğu gibi, Ocak 2024 itibariyle vatandaşların cebini etkileyecek bazı değişiklikler olacak. Yeni yılda bazı vatandaşların gelirinde artış olurken bazı vatandaşların geliri düşecek.

İşte merak edilen değişikliklerin detayları…

Asgari ücret
Federal hükümetin kararı ile asgari ücret önümüzdeki yıl ocak ayında 41 sent artırılıyor. Buna göre şuanda 12 euro olan saatlik brüt asgari ücret miktarı 12,41 euroya çıkacak.  

2024 yılında, asgari ücretle tam zamanlı çalışan bekar kişilerin net geliri, vatandaş yardımı alan bekarların maaşından 532 avro daha fazla olacak. Tek çocuklu yalnız başına yaşayan ebeveynler için bu fark, çocuğun yaşına bağlı olarak 715 ila 765 euro arasında olacak.

Minijob
Asgari ücretin artması diğer ödenek ve maaşları da etkiliyor. Buna göre minijob işlerinde çalışan kişilerin alacağı ücretler de artacak. Minijob işlerinde aylık gelir sınırı 520 euro’dan 538 euro’ya yükseltilecek.

Ebeveyn parası (Elterngeld)
Ebeveyn parası (Elterngeld) gelir sınırı ciddi şekilde düşürülüyor. 2024 yılı itibariyle, yalnız ebeveynler ve çiftler için yıllık gelir sınırı yıllık 150 bin euroya eşitlenecek. Bu değişikliğin kesin olarak kabul edilip edilmeyeceği, Aralık 2023’te kararlaştırılacak. 

Mevcut sisteme göre ebeveyn parasından yararlanan ailelerde gelir sınırı çiftler için yıllık 300 bin euro ve yalnız yaşayan ebeveynler için de 250 bin euroydu.

Emekliye müjde
Yaklaşık üç milyon emeklinin maaşına zam yapılacak. Emekli maaşının ne kadar olacağı ise kişiye özel emeklilik başlangıcına bağlı olacak. Emekli maaşının başlangıcı 2001 ile 2014 Haziran arasında olan kişilerin emeklilik maaşında yüzde 7,5 oranında artış olacak. Temmuz 2014 ile Aralık 2018 arasında emekli maaşı almaya başlayanların maaşı yüzde 4,5 artacak. Bu değişiklik için başvuruda bulunulması gerekmeyecek, zamlar maaşlara otomatik olarak yansıyacak.

Bakım parası
2024 yılından itibaren bakıma muhtaç kişiler ve onlara bakan aile üyeleri için de önemli değişiklikler yürürlüğe girecek. Bakım parası 2024 yılında yüzde 5, 2025 yılında ise yüzde 4,5 artış yapılacak.

Huzurevi masraflarına ek destek
Huzurevi bakım masraflarıyla ilgili katkı payına verilen destek de 2024 yılında artırılacak. İlk yıl, yüzde 5’ten yüzde 15’e, ikinci yıl yüzde 25’ten yüzde 30’a, üçüncü yıl yüzde 45’ten yüzde 50’ye ve dördüncü yıldan itibaren de yüzde 70’ten yüzde 75’e yükselecek.

©Sonhaber.eu
Kaynak: Camiahaber.com

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş