Alman medyasının Federal hükümetin emeklilik sigortası rapor taslağını kaynak göstererek verdiği habere göre, 2024 yılı temmuz ayında emeklilerin maaşına yüzde 3,5 oranında zam yapılacak. Bu zam Doğu ve Batı Almanya’da yaşayan 21,3 milyon emekliyi etkileyecek.

Bilindiği üzere bu yıl Temmuz ayında Batı Almanya’da emekli maaşlarına yüzde 4,39, Doğu Almanya’da ise yüzde 5,86 oranında zam yapılmıştı.

Emeklilik sigortası raporundaki öngörüye göre; Almanya’da önümüzdeki 14 yıl içerisinde emekli maaşlarının yüzde 43 artması bekleniyor. Bu, ortalama olarak yılda yüzde 2,6 artış anlamına geliyor.

1 Temmuz 2024 tarihindeki emekli maaşı artışının ne kadar olacağı henüz nihai olarak belirlenmedi, ancak bahar aylarında kesinleşmesi bekleniyor. Emekli maaşları, ülkedeki ücret gelişmeleri dikkate alınarak her yıl yaz aylarında ayarlanıyor.

Emeklilik katkı payında artış
Emekli maaşı artışının yanı sıra emeklilik katkı paylarında da (Rentenbeiträge) ayarlama yapılacak. Buna göre, 2027 yılına kadar katkı payı oranının yüzde 18,6 seviyesinde kalması ve 2037 yılına kadar yüzde 21,1’e kadar kademeli olarak yükseltileceği öngörülüyor. Buna göre emeklilik katkı payı oranı 2028’de yüzde 18,7, 2029'da yüzde 20, 2030'da da yüzde 20,2'ye yükselmesi bekleniyor.

©Sonhaber.eu
Fotoğraf: İbrahim Boran - Unsplash

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş