Almanya’nın Moers şehrinde Almanya Balıkesirliler Derneği tarafından 16’ıncı kez "Baharın Müjdecisi" olarak düzenlenen Hıdırellez Şenliği,; çocuk oyunları, yarışmalar, Balıkesir yemekleri, tatlıları ve şenliğin vazgeçilmez ata sporu Yağlı Güreş müsabakalarına sahne oldu. 

Eski Türklerde halkın bayramı olarak nitelendirilen, huzur ve bereketin nişanesi ile baharın müjdecisi olarak kabul edilen Hıdırellez, Balkanlar, Orta Asya ve Anadolu’da birçok yerde her yıl 5 Mayıs’ı 6 Mayıs’a bağlayan gece kutlanıyor.

Adını Hz. Hızır ve Hz. İlyas'ın isimlerinin birleşmesinden alan Hıdırellez, farklı hikayelere ve anlamlara sahip olsa da, baharın gelişi ve yeni bir dönemin başlangıcını kutlamak için insanlar tarafından önemli bir fırsat olarak görülüyor. Son üç yıldır yaşanan pandemi nedeniyle bu fırsatı kaçıran Almanya Balıkesirliler Derneği (BALDER), bu sene Moers kenti, Meerbeck semtinde düzenlenen şenlikle yeniden o coşkuyu yaşattı.

BALDER tarafından organize edilen ve Cuma günü başlayan etkinlik renkli görüntülere sahne oldu. Etkinlikte; Balıkesir yöresinde bayram günleri oynatılan deve maketi ve BALDER’in bünyesindeki Karesi Zeybek Ekibi’nin gösterisinin yanı sıra sanatçı Erhan Canseven ve Koç Kardeşler orkestrası misafirlere neşeli anlar yaşattı.

Almanya Balıkesirliler Derneği 16, Hıdırellez Şenliği

Etkinliğe Türkiye’den konuklar da katıldı
Etkinliğe Balıkesir’den Sındırgı Belediye Başkanı Ekrem Yavaş, Altıeylül Başkan yardımcıları Fikrettin Kocaman ve Feyyaz Çiftçi ile Balıkesir Büyükşehir Belediyesi meclis üyeleri de katıldı. 

Cumartesi günü iki ülkenin milli marşlarının okunmasıyla başlayan resmi açılışta bir konuşma yapan Başkan Kemal Kanıkurumaz, Moers Belediye Başkan Yardımcısı Claudia Van Dyck ile Duisburg-Rheinhausen Belediye Başkanı Elisabeth Liss’e ve etkinliğe katılan çok sayıda Alman komşulara teşekkür etti. 

Konuşmasında derneğin Alman toplumu içinde kamu yararına çalışmalarını sürdürdüğünü ifade eden Kanıkurumaz ayrıca BALDER olarak kültürlerini yaşayıp yaşatmayı amaçladıklarını ve bu konuda kendilerine yardım eden üyelere ve gönüllü çalışanlara da ayrıca teşekkür etti. 

Etkinliğe Moers Belediyesi adına katılan Claudia van Dyck, yaptığı konuşmada etkinliği çok farklı ve güzel bulduğunu, değişik kültürel dans ve oyunlara şahit olduğunu dile getirdi.

Balıkesir’in Sındırgı ilçesinin Belediye Başkanı Ekrem Yavaş, ilk defa Almanya’da Hıdırellez şenliğine katıldıklarını dile getirdiği konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Yüzyıllardır Anadolu coğrafyasında kutlanan Hıdırellez geleneği kültür ve tarihimiz açısından önemli bir yere sahiptir. Hıdırellez geleneği sadece bizim Anadolu'da yaşadığımız ve yaşattığımız bir gelenek değil aynı zamanda pek çok inancın ve insanlık tarihinin en önemli kültürel değerlerinden biridir.” Balıkesir Büyükşehir belediye başkanı Yücel Yılmaz’ın selamını ileten Ekrem Yavaş "Herkes çok mutlu. Gösteriler de birbirinden güzeldi. Gurbette Balıkesirlilerin bir araya gelmesi önemli, inşallah ileriki BALDER faaliyetlerinde birlikte oluruz." 

Balıkesir’in Altıeylül Belediyesi adına konuşan başkan yardımcısı Feyyaz Çiftçi ise Balıkesirliler derneğinin kültürel faaliyetlerinin önemini ifade ederek, geleceğimiz olan çocuklarımıza sahip çıkmalıyız dedi. Altıeylül Belediye başkanı Hasan Avcı’nın selamını getirdiğini söyleyen Feyyaz Çiftçi, belediye olarak hemşehrilerinin yanlarında olduklarını belirtti. 

Almanlardan yoğun ilgi
Bu yılki kutlamalara Almanların da yoğun ilgi gösterdiğini belirten dernek yetkilileri, resmi kurum ve kuruluşlara ve ayrıca etkinlik alanının çevresinde ikamet eden mahalle sakinlerine de davetiye gönderildiğini belirtti. Dernek yetkilileri dağıtılan davetiyelerdeki çay kuponlarını değerlendiren mahalle sakinlerinin,  Türk kültürünü tanıma, Türk insanı ile bir araya gelip sohbet etme ve yöresel lezzetlerin tadına bakma fırsatını da bulduğunu dile getirdi.

Yağlı güreş turnuvası
Program dahilinde Pazar günü düzenlenen Yağlı Güreşler, katılımcılara heyecanlı anlar yaşattı. Baş üstü ve baş altı olarak iki bölümden oluşan güreşlerde pehlivanların kıran kırana mücadele etmesi, katılımcılar tarafından ilgi ile izlendi. 

Hıdırellez şenliği oyun ve eğlenceli etkinlikler ardından sona erdi.

Şenlikle fotoğrafları için: Almanya Balıkesirliler Derneği 16, Hıdırellez Şenliği

©Sonhaber.eu 

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.