Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile 16 eyalet başbakanının katılımıyla düzenlenen COVID-19 Zirvesi'nde ülkede uygulanan kısıtlamaların 3 aşamalı olarak gevşetilmesine karar verildi. 20 Mart'tan itibaren ise salgının seyrine göre diğer önlemlerin de kaldırılarak normalleşmeye gidileceği belirtildi.
Toplantı sonrası açıklama yapan Başbakan Scholz, Omicron mutasyonun neden olduğu salgın dalgasının azalmakta olduğunu ve "durumun önümüzdeki birkaç hafta içinde istikrarlı bir şekilde iyileşeceğini" ifade etti.
Pandeminin henüz bitmediğini hatırlatan Scholz, ve dikkatli olunması gerektiğinin de altını çizdi. Genel aşı çalışmalarına değinen Scholz, genel bir aşılama zorunluluğu getirilmesinin pandeminin Sonbaharda alevlenmesinin önlenmesi açısında önemli olduğunu vurguladı.
Toplantıda alınan kararlar
Federal hükümet ve eyalet yönetimlerinin aldığı karara göre, 20 Mart’ta baharın başlamasıyla birlikte sosyal, kültürel ve ekonomik hayata yönelik geniş kapsamlı kısıtlamalar kademeli kaldırılacak.
İlk adımda aşı olanlar ve iyileşenler için temas kısıtlamaları yürürlükten kalkacak.
Aşı olmayanlar için temas kısıtlamaları 19 Mart’a kadar devam edecek.
İkinci adımda 4 Mart’tan itibaren restoranlara ve lokantalara aşı olanlar, iyileşenler ve test ibraz eden aşısızlar girebilecek.
Futbol karşılaşmaları gibi büyük çaplı etkinlikleri aşı olanlar ve iyileşenler test yaptırarak izleyebilecek. Üç doz aşı yaptıranların aşı olma zorunluluğu bulunmayacak.
Bu tür etkinliklere, iç mekanlarda kapasitenin yüzde 60'ı veya en fazla 6 bin kişi, açık havada ise kapasitenin yüzde 75’i veya en fazla 25 bin kişi alınacak.
Üçüncü ve son adımda ise 20 Mart’ta tüm geniş çaplı kısıtlamalar kaldırılacak.
19 Mart’tan sonra salgını kontrol altında tutmak ve riskli grupları korumak için düşük seviyeli koruyucu önlemlerin devam edeceği, bunlara kapalı alanlarda, otobüs ve trenler gibi yerlerde maske takma, mesafe ve hijyen kurallarının dahil olduğu kaydedildi.
Sağlık alanında çalışanların aşı olduklarını veya iyileştiklerini ibraz etme zorunluluğu bulunuyor.
Dünyada Omicron varyantından kaynaklanan yüksek vaka sayılarına bakılarak ülkelerin yüksek riskli bölgeler olarak sınıflandırılması yeniden değerlendirilecek. Böylelikle, 12 yaşından küçük çocukların çoğunlukla aşı olmadığından dolayı ailelerin seyahat etmesi sağlanacak.
Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.
Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz: t.me/sonhabereu
WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın