Geçtiğimiz yıl İçişleri Bakanlığı, ad ve soyadı değişikliğine ilişkin başvuruların, e-Devlet üzerinden yapılabileceğini bildirmişti. Bu yeni hizmetle birçok vatandaş ismini ve soy ismini değiştirmişti. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından yapılan son paylaşımda ise değişikliğin mahkeme kararı olmadan e-Devlet üzerinden yapılabileceği belirtildi.

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü sosyal medya hesabından yapılan paylaşıma göre, vatandaşların, genel ahlaka uygun olmayan, gülünç olarak değerlendirilen, yazım ve imla hatası olan ad ve soyadı değişikliği başvuruları, e-Devlet aracılığıyla veya yazılı olarak ilçe nüfus müdürlüklerine kadar yapabilecek. Müdürlük bu başvurular için son günün 24 Aralık olduğunu belirtti.

İl ve ilçe idare kurulu kararıyla ad soyadı düzeltilmesi uygulaması sayesinde bugüne kadar 298 bin 670 kişinin soyadını, 134 bin 818 kişinin ise adını değiştirdiği bildirildi.

İsim / soy isim değişikliği başvurusu nasıl yapılır?
Yeni uygulama ile artık mahkeme açılmadan ad ve soyadı değişikliği başvuruları yapılabiliyor. Ad ve soyadı değişikliği yapmak isteyenlerin bu isteklerinin yerine gelmesi için artık mahkeme kararı aranmayacak.

Başvuru eDevlet üzerinden yapılabilecek
E-Devlet üzerinden yapılacak isim ve soy isim değişikliği başvuruları için şu etapları izlemeniz gerekmekte:

  • T.C. Kimlik numaranız ve e-Devlet şifreniz ile e-Devlet sistemine giriş yapın.
  • Kurumlar sekmesinden Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü başlığını seçin.
  • Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü başlığı altında e-Devlet kapısı üzerinden sunulan hizmetler listesini göreceksiniz. Bu listeden "İl / İlçe İdare Kurulu Kararı ile Ad veya Soyadı Düzeltilmesine İlişkin Başvuruların Alınması" seçeneğine tıklayın.

Mahkemesiz İsim-Soy isim değiştirme ne zamana kadar?
Ad ve soyadlarının il ve ilçe idare kurulunun vereceği kararla bir kereye mahsus mahkeme kararı aranmaksızın değiştirilebilmesine olanak sağlayan uygulamadan vatandaşlarımız 24 Aralık 2022 tarihine kadar faydalanabilecek.

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın