Avrupa Birliği, 2024 yılı itibarıyla yabancı sürücüleri ve tatilcileri doğrudan etkileyecek yeni trafik ceza düzenlemelerini hayata geçiriyor. Bu yeni düzenlemelerle, AB üye ülkeleri arasında trafik cezaları konusunda daha sıkı iş birliği yapılması planlanıyor. 

AB ülkeleri vatandaşları kıtada serbest dolaşım hakkına sahip. Kendi araçları ile kıta içerisinde tatile gidenler veya tatilini geçirmek için karayolundan Türkiye’ye giden gurbetçilerimiz her ülkenin trafik kurallarına daha fazla dikkat etmesi gerekiyor. Yeni AB kurallarına göre özellikle, 70 euro ve üzerindeki trafik cezaları, ihlalin yapıldığı ülke dışındaki yetkili makamlarca tahsil edilebilmesi mümkün olacak.

Başka bir değişle yurtdışında trafik cezası alan sürücüler, kendi ülkelerindeki yetkili makamlarca takip edilip tahsil edilebilecek. Sadece özel şirketlerin yabancılardan para cezası tahsil etmesi yasaklanacak. 

Yeni düzenlemelerin, özellikle aşırı hız, alkol altında araç kullanma, tehlikeli park ve sollama, vur-kaç gibi trafik suçlarına ilişkin ceza miktarlarını artırması bekleniyor. 

Her ülke ehliyeti iptal edebilecek
AB ülkelerindeki mevcut kurallara göre, sürücü ehliyetinin verildiği üye devlet dışında başka bir üye devlette işlenmiş trafik ihlalinde, ehliyet iptali yapılamıyor. Örneğin Hollanda’da ciddi bir trafik ihlalinde bulunan bir Avusturyalının ehliyeti iptal edilemiyor.  Ancak Avrupa Parlamentosu’nda (AP) kabul edilen ve AB ülkeleri arasında müzakerelerin devam ettiği bir kural kabul edilmesi halinde, ciddi trafik ihlalinde hangi ülke vatandaşı olduğuna bakılmaksızın kişinin ehliyeti iptal edilebilecek.

Bir sürücünün ehliyeti bir AB üyesi ülkede iptal edilmesi durumunda, bu iptal tüm AB ülkelerinde de geçerli olacak.

Ehliyet iptaline neden olan trafik ihlalleri: Hız aşımı, alkollü veya uyuşturucu etkisinde araç kullanımı ve bir başka kişinin ölümüne veya yaralanmasına neden olan her türlü trafik suçu, geçerli bir ehliyeti olmadan araç kullanmak.

AB ülkeleri arasında, iptal edilen ehliyetlerle ilgili bilgi paylaşımı yapılacak.

Yasa ne zaman yürürlüğe girecek?
Henüz AB genelinde uygulanacak bu yeni düzenlemenin ne zaman yürürlüğe gireceği belli değil. AP tarafından kabul edilen yeni kuralların tüm AB ülkeleri tarafından da onay alması gerekiyor. Daha sonra yeni düzenlemeler ulusal yasalara aktarılacak. Yeni yönetmeliğin kabulünden sonra geçiş döneminin 30 ayı bulabileceği belirtilmekte.
©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş