Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi'nde gerçekleştirilen özel toplantıda, Kur'an-ı Kerim'e yönelik saldırılar konusu gündeme alındı. Amerika Birleşik Devletleri (ABD), İngiltere ve bazı Avrupa Birliği (AB) üye ülkeleri, Kur'an-ı Kerim'e yönelik gerçekleştirilen saldırıları kınama teklifini reddetti.

Bu özel toplantı, Cenevre'deki İnsan Hakları Konseyi'nin 53. olağan oturumu sürecinde, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) tarafından talep edildi. Talep üzerine 47 üyeli Konsey’de yapılan toplantıda Kur'an-ı Kerim'e karşı son zamanlarda artan saygısızlık ve saldırılar ele alındı.

İİT, Kur'an-ı Kerim'e karşı yapılan ve "dini nefret" olarak adlandırılan saldırıların kınanması talebinde bulunuldu. Karar tasarısı, AB adına söz alan Belçika tarafından oylamaya sunuldu.

Dışişleri Bakan Yardımcısı Yasin Ekrem Serim, acil oturuma video mesajla katılırken, son dönemde Kur’an-ı Kerim’e yönelik yapılan saldırıları kınadı.

Suudi Arabistan, Pakistan, Ürdün, Mısır, Endonezya ve İran’ın Dışişleri Bakanları ile Katar'ın Uluslararası İşbirliğinden Sorumlu Devlet Bakanı da video mesajla oturumda açıklamalarda bulundu.

Bazı AB üye ülkeleri, ABD ve İngiltere, Kur'an-ı Kerim'e yönelik provokatif saldırıları kınama önerisine karşı "hayır" oyu kullanacaklarını belirtti. 

Oturumun uzaması nedeniyle Konsey, İİT tarafından sunulan kınama önergesinin oylanmasının bir gün sonra yapılacak toplantıda gerçekleştirilmesine karar verdi.

BM İnsan Hakları Konseyinde alınan kararların bağlayıcılığı bulunmuyor ancak buradan çıkan görüş ulusal parlamentoların alacağı olası kararları etkiliyor, ayrıca uluslararası kamuoyu oluşturulması açısından da önem taşıyor.

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş