Avrupa Komisyonu, Üye Devletlerdeki işgücü piyasasında artan eksiklikleri doldurmak için AB dışındaki ülkelerden işçi göçmenlerinin gelişini kolaylaştırmak istiyor. Avrupa Komisyonu böylece yasal göçe yönelik fırsatların artması, kara ve deniz yoluyla düzensiz göçü de caydırmayı hedeflediğini belirtiyor.
İşgücü göçünün teşvik edilmesi birçok AB ülkesinde dirençle karşılaşıyor. Hollanda ve Avusturya daha önce Komisyon'un yasal göçe ilişkin daha az kapsamlı planlarına karşı çıkmıştı; Macaristan ve Polonya da Brüksel'in bu alana müdahalesine karşı çıkıyor. Hollanda seçim kampanyasında göç önemli bir rol oynuyor.
‘AB LinkedIn'
AB Komisyonu Üyeleri Margaritis Schinas (Göç ve Avrupa Değerleri), Ylva Johansson (İçişleri) ve Iliana Ivanova (İnovasyon) tarafından sunulan öneriler, daha fazla tartışmayı önlemek için gereken göçmen sayısına ilişkin tahminleri içermiyor. En dikkat çekici kısım, işverenlerin açık pozisyonlarını bildirebilecekleri ve AB dışından ilgili tarafların özgeçmişlerini yayınlayabilecekleri bir iş web sitesi (Yetenek Havuzu) oluşturmak.
Komisyon yetkilileri tarafından 'AB LinkedIn' olarak adlandırılan web sitesi aynı zamanda diplomaların tanınması, işveren ve çalışanların hak ve yükümlülükleri hakkında bilgi vermekte ve işgücü açığının en fazla olduğu sektörlere odaklanmakta. Bunlar artık sağlık hizmetleri ve yeşil ve dijital geçişi mümkün kılacak tüm faaliyetler.
Bunun işgücü piyasasında yerinden edilmeyle değil, halihazırda geride bırakılan işle ilgili olduğunu belirten Komisyon, AB'den ayrılmaları yönünde mahkeme kararı verilen yasadışı göçmenlerin yeni işler web sitesini kullanamayacaklarını vurguluyor. AB'nin yasal göç konusunda anlaşma yaptığı ülkelerin vatandaşlarına öncelik veriliyor. Bunun, göçmenlerin insan kaçakçıları tarafından AB'ye getirilmesini engelleyeceği belirtiliyor.
İhtiyaç duyulan personel
Komisyon, Avrupa'da personel ihtiyacının büyük olduğunu söylüyor. Euro ülkelerindeki boş pozisyonların yüzde 3'ü doldurulamıyor. Hollanda'da bu oran yüzde 4,7 ile AB'deki en yüksek oran. Personel eksikliği sadece ekonomik büyümeyi değil aynı zamanda inovasyonu da engelliyor. Yaşlanan nüfus bu sorunları daha da kötüleştiriyor.
Komisyonun hâlâ gizli olan teklifinde "AB'nin çalışan nüfusunu artırmak için acil eyleme geçmesi gerekiyor" deniyor. AB ülkelerinde işgücüne daha fazla katılım (işsizlikle mücadele, kadınların daha fazla çalışmaya teşvik edilmesi), daha fazla eğitim ve AB ülkeleri arasında işgücü göçü, eksiklikleri ortadan kaldırmak için yeterli değildir. Yalnızca sağlık hizmetlerinde değil, aynı zamanda inşaat, yemek hizmetleri, ulaşım ve BİT ve AI sektöründe de ek personele büyük ve giderek artan bir ihtiyaç var. Almanya ve İtalya geçtiğimiz günlerde önümüzdeki üç yıl içinde AB dışından yaklaşık 2 milyon çalışanı çekmek istediklerini açıkladılar. Yetenek mücadelesinde Avrupa, dilleri nedeniyle birçok göçmen işçi için AB ülkelerinden daha çekici olan ABD, Kanada, Avustralya ve Yeni Zelanda ile rekabet etmelidir.
İşçi göçü ulusal bir yetkidir ve Komisyon buna müdahale etmez
İşçi göçü ulusal bir yetkidir ve Komisyon buna müdahale etmez. Üye Devletlerin göçmen işçilerin gelişini kolaylaştırmak için birlikte daha fazlasını yapmalarını istiyor. Üye Devletlerin katılımı gönüllülük esasına dayalı olan Yetenek Havuzuna ek olarak Komisyon, yabancı diplomaların daha kolay tanınmasını da önermektedir. Komisyon, bunun artık 'pahalı, karmaşık ve zaman alıcı' bir konu olduğunu söylüyor. Avrupa veya ulusal asgari standartların geçerli olduğu sektörler için (doktorlar gibi), gerekli beceriler azaltılmaz. Ancak yabancı diplomaların ne kadar değerli olduğunun daha çabuk anlaşılması gerekiyor. AB bunu Ukraynalı mültecilerin iş bulmasına yardımcı olmak için de yaptı. Ayrıca Komisyon, düzenlemeye tabi olmayan sektörler (BİT gibi) için becerilerin diplomalardan daha ağır basmasını istiyor. Komisyon aynı zamanda işgücü göçünün tüm taraflara fayda sağlaması için Afrika ve Asya'daki ülkelerle 'ortaklıklar' kurulmasını da savunuyor. AB'nin bu ülkelerin en iyi insanlarını kaybetmesini (beyin göçü) engellemesi gerekiyor. Bu, göçmen işçiye sınırlı sayıda yıllık bir sözleşme verilerek yapılabilir. AB ayrıca ilgili ülkelerde eğitim ve öğretim sağlamalıdır. AB'nin halihazırda Bangladeş'le böyle bir anlaşması var, Fas, Mısır, Tunus ve Pakistan'la da çalışmaları sürüyor
Haber: Halil Uygun
©Sonhaber.eu
Fotoğraf: Blaz Erzetic - Pexels
Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.
WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın
Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.