Avrupa Birliği (AB) Hollanda'nın girişimiyle ilk kez aralarında Taliban yönetiminden de iki kişinin bulunduğu, Afganistan, İran, Rusya, Ukrayna'nın işgal altındaki bölgesi, Myanmar, Güney Sudan ve Suriye'den toplam dokuz kişi ve üç kuruluşa yaptırım kararı aldı.

Kararın kadınlara ve kız çocuklarına yönelik şiddet, hak ihlali ve taciz uygulayan kişi ve kuruluşlar ile ilgili olduğu belirtildi. 

AB Konseyi'nden yapılan açıklamaya göre, yaptırım kararı Dünya Kadınlar Günü öncesinde AB'nin "Küresel İnsan Hakları Yaptırım Rejimi" kapsamında alındı.

“Sözlerden eyleme geçiyoruz”
Salı günü yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, “Sözlerden eyleme geçiyoruz” ifadesini kullandı.

Borrell, dünyanın neresinde olursa olsun kadına karşı şiddetin her türlüsüyle mücadele edeceklerini, bugünkü kararla cinsiyet temelli şiddet ve cinsel şiddetle mücadele için yürütülen çabaları artırdıklarını, bu suçları işleyenlerin cezasız kalmaması için çalıştıklarını ifade etti.

“Bu eylemlerin bir bedeli olmalı” 
Hollanda Dışişleri Bakanı Wopke Hoekstra, yaptırımların, cinsel şiddet suçlularına, bundan kurtulamayacaklarına dair açık bir mesaj olduğunu söyledi.

Hoekstra, "Bu korkunç ve aşağılayıcı eylemlerin bir bedeli olmalı. Bazı ülkelerde, failler her zamanki gibi işlerinin başına dönüyor, ancak kadınlar genellikle ömür boyu zihinsel ve fiziksel acıya maruz kalıyor. Bu kabul edilemez. Mağdurlara da bir mesajımız var; dünyanın neresinde olurlarsa olsunlar AB olarak bu insanların yanındayız” dedi.

Yaptırım getirilenler
AB'nin yeni yaptırım kararı, Afganistan'da kadınlara ve kız çocuklarına yükseköğretimi yasaklayan, kamusal alanda kadınlara ayrımcılık yapan kararnameleri çıkardıkları gerekçesiyle Taliban'ın Yüksek Öğretim Bakanı Vekili Nida Muhammed Nedim ile İyiliğe Davet ve Kötülükten Sakındırma Bakan Vekili Şeyh Muhammed Halid Hanefi'yi de kapsıyor.

Ayrıca Moskova Polis Karakolu'nun keyfi gözaltılar ve memurları insanlık dışı muameleler yaptıkları, Rusya Silahlı Kuvvetleri'nin bazı üst düzey komutanları da Ukrayna'daki savaşta cinsel şiddet uyguladıkları gerekçesiyle yaptırım listesine alındı.

Cinsel şiddeti sistematik şekilde savaş taktiği olarak kullandıkları gerekçesiyle Güney Sudanlı milislerin komutanları, cinsel şiddet ve cinsiyet temelli insan hakları ihlallerindeki rolleri nedeniyle Myanmar İçişleri Bakan Yardımcısı Toe Ui de yaptırımlara dahil edildi.

İran'daki Karçak Cezaevi, Suriye Cumhuriyet Muhafızları ve Myanmar Askeri Güvenlik Ofisi de yaptırım uygulanacak kuruluşlar olarak sıralandı.

Yaptırım yasağı
AB'nin yaptırımları varlıkların dondurulmasını ve AB'ye seyahat yasağını kapsıyor. Kararla birlikte yaptırım getirilen kişi ve kurumlar AB'deki banka hesaplarına erişemeyecek ve AB içindeki ülkelere seyahat etmelerine izin verilmeyecek.  

Ayrıca yaptırım listesindeki kişi ve kuruluşlara doğrudan veya dolaylı fon sağlanması da yasaklanıyor.

©Sonhaber.eu / Ajanslar

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.