Euro/Dolar paritesi haftanın ilk işlem gününde yüzde 1'i aşan düşüşle 1.0057 seviyesini test etti. Bu gün ise biraz daha düşüş yaşadı ve 1,0018 ile güne başladı. Alınan bu sonuçlar Euro’nun Avrupa Birliği içinde 19 ülkenin ortak para birimi olarak kabul edildiği 2002 yılından bu yana ilk kez yaşanıyor. 

Dolar karşısında zayıflayan euro nedeniyle dolara endekslenen petrole daha fazla para ödemeye başlayacağız ve bunu kısa bir süre içinde pompada da hissedeceğiz.

2002’den bu yana bir ilk!
Avrupa Birliği üyesi 27 ülkenin 19'unun ortak para birimi Euro, 4 Ocak 1999’da kaydi olarak yürürlüğe girmişti. Euro/ Dolar paritesi 1.1789 dolardan işlem görmeye başlamıştı. Euro, 2002 yılının başında tedavüle çıktığında 0.9036 seviyesindeydi. Tedavüle çıktığı 2002’nin temmuz ayında ABD’deki şirket skandallarının dolar üzerinde yarattığı baskının etkisiyle dolarla eşitlenmişti.

Piyasalarda gündemi ABD Merkez Bankası (Fed) başta olmak üzere dünya genelinde merkez bankalarının attığı sıkılaştırma adımları belirlemeye devam ediyor. Bu adımların resesyona yol açabileceği endişesi artıyor. Fed'in haziran toplantısının ardından 27 Temmuz'da da 75 baz puanlık faiz artırımına gitmesi fiyatlanmaya devam ediyor.

Rusya-Ukrayna krizi sebebiyle Avrupa'daki enerji arzı endişeleri de sürüyor. Bunun etkisiyle Avrupa Merkez Bankası'ndan da sıkılaştırma adımları atması beklenmesine rağmen Euro/dolar paritesi değer kaybediyor.

Euro’nun Dolar karşısındaki düşüşünün nedeni
Dolar’ın tersine Euro’nun değer kaybetmesinin iki nedeni var. Birincisi, Euro bölgesinde resesyon (ekonominin daraldığı iki ardışık çeyrek) korkusunun artması. Bu olursa, Avrupalı şirketler daha az para kazanacak ve hisse fiyatları düşecek.

Yaşanacak bu durumu önlemek için, yatırımcılar Eurolarının bir kısmını hala kazanırken satmaya başladı. Buna ek olarak, ABD'deki faiz oranları şu anda daha yüksek olduğu için AB’ye göre ABD'de de birikimleri depğerlendirmek daha cazip hale geliyor. Bu nedenle, dolar satın alımları artıyor.

Bu iki nedenin kombinasyonu ise Euro’nun Dolar karşısındaki değerini düşürüyor.

Tüketicileri etkileyecek!
Euro’nun değer kaybetmesi tüketiciler için dezavantajları da artırıyor. Bunların başında da akaryakıt fiyatları geliyor. ING ekonomisti Bert Colijn bu durumu, "Petrol her zaman dolara endekslendiğinden, nereden ithal edersek edelim, bunun için daha fazla ödeyeceğiz." şeklinde açıklıyor. 

Bir diğer etkilenecek kalem de süpermarket fiyatları olacağı tahmin ediliyor. Petrol fiyatları kadar olmasa da raflardaki ürünlerin fiyatlarında da hafifi bir yükselme bekleniyor. Özellikle AB içerisinde ihracatın fazla olması ve ABD’den getirilen ürünlerin azlığı nedeniyle zam dalgasının boyutunun aşağı seviyelerde kalacağı tahmin ediliyor.

Daha fazla turist ve daha fazla ithalat!
Daha az değerli olan bir para biriminin avantajı, Amerikalı turistler için Avrupa'ya gelmenin daha ucuz ve cazip hale gelmesi. Bunun yanı sıra Amerikan şirketlerinin de ucuz olduğu için daha fazla Avrupa ürünü ithal edebilecek olması da cazip geliyor. Her iki yöntem de euro kullanan ülkeler için daha fazla para ve ekonomik büyüme olarak görülüyor. 

ING ekonomisti Colijn ise, euronun diğer para birimlerine karşı hala güçlü olması nedeniyle bu durumun çok fazla fayda sağlamayacağını düşünüyor ve "Maliyetler şu anda avantajlardan çok daha yüksek. Amsterdam kanallarında Amerikalı turistlere biraz daha tişört satacağız, ancak bununla başaramayacağız." dedi.

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın