Yabancı plakalı aracı Türkiye’ye götürmek ve ülke içinde kullanmak için başta 185 şartı olmak üzere bazı kurallara uyulması gerekiyor. Bu kurallara uymayan kişilerin araçlarına ceza kesiliyor veya el konuluyor. Son olarak Almanya’dan yola çıkıp Türkiye’ye giden ve İzmir’de jandarma kontrolüne takılan bir gurbetçimizin başına gelen olay, buna bir örnek oldu.

Annesine ait aracı, annesinden aldığı vekaletle Türkiye’ye götüren gurbetçi genç, kendi 185 şartına uysa da vekalet veren kişi olan annesi bu şarta uymadığı için mağdur oldu.

İzmir’de jandarmanın gerçekleştirdiği bir trafik kontrolüne takılan genç, arabanın kağıtlarını yetkililere gösterdi. Ekipler gereken kontrolü yaptıktan sonra aracı kullanan gencin 185 gün şartına uyduğunu ancak vekalet veren annesinin bu şartı karşılamadığı için araca el konulacağını belirtti. Bunun üzerine araç Jandarma ekiplerince bağlanarak İzmir Gümrük Müdürlüğü otoparkına çekildi.

Gurbetçi genç sılayolu.com’a yaptığı açıklamada “Ben aracı ADAC otomobil kulübü üzerinden annemden aldığım vekâletle Türkiye'ye getirdim. Kapıkule Sınır Kapısı'ndaki memur bana 'annemin son bir yıl içerisinde toplamda 185 gün şartını yerine getirmediği için bu araca sadece  30 gün süre verilebileceğini söyledi. Kapıkule'de verilen 30 günlük süreyi biraz geçmem nedeni ile bir trafik kontrolünde aracım Jandarma ekiplerince bağlanarak otoparka çekildi.” şeklinde ifade kullandı.

Kapıkule'de memura “30 gün geçerse ne olur?” diye sorduğunu belirten genç, memurun kendisine “Bir şey olmaz. Çıkarken birkaç bin lira ceza ödersin o kadar” dediğini iddia etti.  

Yaşadıklarından mağdur olduğunu belirten genç, “Araba 30 günlük süreyi geçtiği için bağlanarak otoparka çekildi ve 7 gün içerisinde yurt dışına çıkarılması gerektiği söylendi. Hatta otoparkta benim gibi sorun yaşayan onlarca kişi vardı” dedi.

185 gün şartı
Yabancı plakalı bir aracı Türkiye’ye götürecek olan gurbetçilerimizin uyması gereken iki şart bulunmakta. Birincisi Türkiye dışında ikamet etmek, ikincisi ise ülkeye giriş yapılacak tarih baz alınarak geriye doğru son bir yıl içerisinde en az 185 gün fiilen yurtdışında bulunmak. 

Vekaletle götürülecek araçlarda ise hem aracın sahibinin hem de vekaletle aracı kullanacak olan kişinin 185 gün şartına uyması gerekiyor. 

Almanya, sağlık sisteminde Türkiye'dekine benzer e-nabız uygulamasına geçiyor Almanya, sağlık sisteminde Türkiye'dekine benzer e-nabız uygulamasına geçiyor

185 Gün şartına uymayan kişilere ise en fazla 30 günlük süre tanınmakta. 

185 gün şartı kimler için geçerli? Nasıl hesaplanır? Emekliler için 185 gün şartı var mı* gibi sorular için bu HABERİMİZE göz atabilirsiniz.

©Sonhaber.eu

Fotoğraf: Silayolu.com

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş