Evlerine biçilen düşük değere ve belediyenin iletişim şekline isyan eden Türkler projeye karşı isyan bayrağı açtı.

Hasan Aslan, Leyla Tahtakılıç ve Hafız Kasım Kosova 40 yıldır oturdukları evlerinin ellerinden düşük fiyata alınıp yıkılmaması için direnmeye kararlı. Hasan Aslan sesini yetkililere duyurmak için 5 bin afiş bastırdı ve imza kampanyası başlattı.

"Evlerimizin maddi ve manevi değeri çok yüksek"
36 yıldır bölgede yaşadığını ve yetkililerin istimlak haberini kendisine çok kötü bir şekilde ilettiğini belirten Hasan Aslan, "Temmuz 2017'de eve mektup göndermişler. Biz tatildeydik. İstimlak haberini 4 ay sonra komşularımızdan duyduk ve şoke olduk. Hiç bir yetkiliye sesimizi duyuramadık. Dosyamız ile ilgilenen olmadı. Netice alamadık. Sonunda bir siyasetçi arkadaşıma ulaştım ve konunun kentsel dönüşüm projesinin araştırılmasını sağladım. Şaka sandım. Arkadaşım olayı doğruladı ve yetkililerden görüşme talep ettim. Projeyle ilgilenen kuruma yönlendirdiler. Randevuya 45 dakika geç geldiler." dedi.

"Hiç bir şekilde evimden ayrılmak istemiyoruz"
Leyla Tahtakılıç da hiç bir şekilde evini satmak istemediğini, 40 yıldır burada yaşadığını ve ticaret yaptığını belirtiyor.

Hasan Aslan'ın avukatı: Vatandaşlara saygısızlık yapılıyor
Bir yıldır büyük stres yaşadığını belirten Hasan Aslan evinin kamulaştırılmaması için avukat Melodie Emdadi'ye başvurdu. Euronews'e konuşan Melodie Emdadi, "Belediye yetkilileri evleri yıkılacak olan vatandaşlara bu şekilde davranamaz. Saygı çerçevesinde yaklaşmak zorunda. Bütün bunlar 14 Ekim tarihinde yapılacak yerel seçimler kapsamında gerçekleşiyor. Vatandaşların desteğini almaya çalışıyorlar. Projenin mutlaka hayata geçirileceğinden son derece emin bir şekilde hareket ediyorlar. Bizi hiçe sayıyorlar. Dağıtılan afişlere baktığımızda Hasan Bey'in evi afişte yer almıyor. Kendisi şoke olmuş durumda. Fiyatı belirlemek için yapılan değerlendirme de çok yanlış . 2 cümleyle evin fiyatı bu deniliyor. Her şey çok hızlı ilerledi. ve biz bunu kabul etmiyoruz." şeklinde konuştu.

Schaerbeek belediye yetkilisi: Anlaşamazsak konu mahkemeye taşınacak
Schaerbeek Belediye Başkanı Bernard Clerfayt'nin Kabine Şefi Marc Weber Kentsel dönüşüm sözleşmesi kapsamında evlerin istimlak edilmesi gerektiğini ifade ediyor.

Marc Weber, "Kentsel dönüşüm için önümüzdeki 6 yıl içinde yapılacak çalışmalar kapsamında 12 milyon Euro ayrıldı. Mahalle sakinleri mutlu olmayabilir ancak bizler mahalleyi daha değerli kılmak için yenilemek durumundayız.

O bölgeyi arka tarafta bulunan sanat evine bağlamak istiyoruz. Bizler halka hizmet etmek için bu projeleri hayata geçirmeyi planlıyoruz. Vatandaşlara önerilen fiyatlar mahalleye göre belirleniyor. Ve biz herhangi bir fiyat önerisi yapamıyoruz. Brüksel Bölgesi'nden sorumlu yetkililer ilgileniyor bu konuyla ve fiyatı kendileri belirliyorlar. Bizimle ilgisi bulunmuyor. Bizler sorunları gidermek için ikinci bir değerlendirme yapmayı önereceğiz ancak kabul edilip edilmeyeceğini bilmiyoruz. Belediye Başkanı Bernard Clerfayt de üslup sorunu olduğunu kabul ediyor. Fiyat konusunda maalesef pazarlık yapamıyoruz, yasalar doğrultusunda hareket etmek durumundayız." dedi.

1960'lı yıllardan bu yana Türklerin yoğun olarak yaşadığı Schaerbeek belediyesi şehir merkezine yakın ve değerli bir bölgede bulunuyor.

euronews.com