Tarihçi yazar Talha Uğurluel, Sultan 2. Abdülhamid Han'ın vefatının 100. yılı dolayısıyla düzenlenen "Sultan 2. Abdülhamid Han" konulu konferansta 2. Abdülhamid Han'ın hayatı ve yaşadığı dönem ile ilgili sunum yaptı.

Kur'an-ı Kerim ve İstiklal Marşı ile başlayan konferansta Uğurluel, "Abdülhamid Han döneminde yaşasaydık onu anlayamazdık onun düşmanı olurduk." dedi.

Abdülhamid Han'ın icraatının meyvelerinin yüz yıl sonra alındığını belirten Uğurluel, onun o dönemde Protestanlara ve Katoliklere Kudüs'ten iki dönüm toprak vermesinin bugünlerde Hrıstiyan dünyasının Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanımamasına sebep olduğunu ifade etti.

Abdülhamid Han'ın çok akıllı ve uyanık olduğunu ifade eden Uğurluel, "O bildiği halde İngiliz ajanını dizinin dibinde taşırmış. O dönemde Batı'nın Osmanlı topraklarında ciddi bir şekilde ajanları olduğu için Abdülhamid Han'ın da çok güçlü bir istihbarat birimi vardı." diye konuştu.

Abdülhamid Han'ın sadece kendi halkı ile değil dünyadaki bütün Müslümanlarla ilgilendiğini dile getiren Uğurluel, Türkiye'nin ve dünyanın her bir yerinde maddi ve manevi eserleri olduğunu kaydetti.

Uğurluel, "Abdülhamid Han için yıllarca 'Kızıl Sultan' dediler ama onun ne yaptıkları ve icraatları bellidir ve ortadadır. Onu tanımak istiyorsanız, onu kim seviyor ve kim sevmiyor ona bakın o zaman net çözersiniz." dedi.

Uğurluel, konferansın ardından kitaplarını imzaladı.



AA