Dünya Sağlık Örgütü'nün sucuk, salam, sosis, pastırma gibi işlenmiş etlerin bağırsak kanserine neden olduğunu açıklaması Kayserili esnafın tepkisine yol açtı: İftira.

Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) sucuk, salam, sosis, jambon, pastırma gibi işlenmiş etleri yemenin bağırsak kanserine neden olduğunu açıklaması Kayseri'de sucuk ve pastırma satan esnafın tepkisine yol açtı.

KAYSERİ'Lİ ESNAF TEPKİLİ

WHO'nun sucuk, pastırma, jambon, sosis, salam gibi işlenmiş etlerin sigara gibi kansere yol açması haberlerine Kayseri'deki sucuk ve pastırma satan esnaf tepki gösterdi. Esnaflar eğer böyle bir durum varsa ispatlanması gerektiğini söyledi. 36 yıldır Kayseri'de sucuk ve pastırma sattığını söyleyen esnaf Duran Kabak, "Ben jambon, salam, sosise bir şey diyemem pek fazla bilmediğim için fakat sucukta veya pastırmada kesinlikle böyle bir durum yoktur. Çünkü pastırma etin pastörizeye dönmüş halidir. Uzun ömürlü olması için pastırmayı zaten tuzla yapıyoruz. İşlemlerden geçiyor fakat bunlar doğal işlemlerdir" dedi.

"BAHARAT VAR İÇİNDE"

Sucukta ve pastırmada kanserojen maddelerin olmasının mümkün olmadığını savunan Duran Kabak, "Sucukta etle, baharat karıştırılıyor başka bir işlem yapılmıyor. Eğer kanserojen madde varsa bunun araştırılması gerekir. İlla her şeye kanserojen madde var diyemeyiz. Belki salamda veya sosiste işlenmiş et olmasından dolayı içerisine değişik maddeler giriyorsa ona bir şey diyemem ama pastırmada ve sucukta kesinlikle böyle bir şey yoktur" diye konuştu.

"36 YILDIR DUYMADIM"

"36 yıldır bu işi yapıyorum kesinlikle böyle bir şey duymadım" diyen Kabak, "Biz hem tüketiyoruz hem de satışını yapıyoruz. Pastırma, sucuk yeni değildir. Hatta bununla alakalı Evliya Çelebi'nin kimyon ve baharat mis kokuları diye bir notu vardır. Bizim işlerimiz birebir ve güvene dayalı olduğu için bu haber işlerimizi etkilemez diye düşünüyorum. Çünkü müşteriler bildikleri yerden bilindik markalar tüketiyorlar. Sucukta, pastırmada kanserojen madde olacağını düşünmüyorum. Eğer varsa incelesinler biz de açıklarız. Sucukta, pastırmada bu mümkün değildir" şeklinde konuştu.

"KANSOREJEN MADDE KATILMAZ"

Bir esnaf Mustafa Eğilmez ise, "Pastırmanın, sucuğun yapılışında sarımsak, baharatlar kullanılır. Bu maddelerden yapılan bir şeyin içine kanserojen dediğimiz madde kesinlikle katılmaz. Sucuk, pastırma eskiden de yapılırdı. 50 senedir bu işi yapıyorum. Böyle bir durum yok, olsa sucukta, pastırmadan öldüm derlerdi" ifadelerini kullandı.

Özellikle pastırmanın içerisinde kanserojen madde olmayacağını vurgulayan Mustafa Eğilmez sözlerine şu şekilde devam etti:

"Pastırma hiçbir şeyi kabul etmez. Etin üzerinde çemen vardır. Çemenin içerisine başka bir madde katamazlar. Çünkü kabul etmez. Sucukta aynıdır. Onun içerisinde de et, sarımsak ve baharat vardır. Bu haberler dolayısıyla işlerimiz olumsuz olarak etkilenir. Bir haber çıkınca onu doğrulayana kadar en az üç ay geçer. Bunu vatandaş evinde de yapıyor. O zaman evde yapılanda da kanserojen madde mi var? Fabrikasyonda bu maddenin olduğunu kabul ederlerse evde de yapılanda da olur. 50 senedir bu işin içerisindeyim. Böyle bir şeyi ne duydum ne de gördüm. Bunlar bizi çekemeyenlerin uydurmasıdır. Yetkililer eğer bu durum varsa bunu aydınlatsınlar. Bu bizim iyiliğimiz için değildir. Bu durum Avrupa'nın, dışarının bizim mallarımızı kötülemesidir. Çünkü Kayseri sucuğu ve pastırması dünya üzerinde bir markadır. Sigara ile sucuğu bir tutmak çok mantıksızdır. Sigara paketlerin üzerine sağlığa zararlıdır diye fotoğraflar koyuyorlar. Üzerinde sağlığa zararlı olduğu yazıyor. Ama sucuğun, pastırmanın üzerinde sağlığa zararlıdır, öldürücüdür diye yazmaz. Bunu kesinlikle ispatlamaları gerekir. Buraya gelip yesinler, baksınlar. Bunlar dışarıdan atılan iftiralardır."

Kaynak Haberler.com