The Guardian'ın haberine göre, bir grup bilim insanı, yapay zekayı kullanarak tehlikeli enfeksiyonlara neden olan ve Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından "kritik tehdit" olarak sınıflandırılan Acinetobacter baumannii adlı süper mikroba karşı “abaucin” adında yeni bir antibiyotik keşfetti. 

Massachusetts Institute of Technology ve McMaster Üniversitesi'nden araştırmacıların yeni çalışması, Nature Chemical Biology dergisinde yayınlandı.

Araştırmacılar, antibakteriyel özelliklere sahip yeni moleküllerin keşfedilmesi için bir yapay zeka algoritması kullandı. Bu algoritma, antibakteriyel molekülleri tanımlamak için yapısal sınıfları tahmin etme yeteneğine sahip.

Yapay zeka modeli, ilk olarak bilinen verilerle eğitildi ve ardından 6,680 farklı bileşiği analiz etmek için kullanıldı. Bir buçuk saat süren bu analiz, daha sonra laboratuvarda test edilen 240 bileşiği içeren birkaç yüz potansiyel molekül üretti. Sonuç olarak, bu süreçte “abaucin” dahil dokuz potansiyel antibiyotik keşfedildi.

Abaucin'in keşfi, hastanelerde ve bakım evlerinde önemli bir sağlık tehdidi olan A baumannii'ye karşı mücadelede önemli bir adım olarak değerlendiriliyor. Bu bakteri, özellikle ventilatör ve kan kateteri kullanması gereken, ya da ameliyat sonucu açık yaraları olan hastalar için tehlike oluşturuyor.  Bakteri ayrıca, çevresel hizmetlerde ve paylaşılan ekipmanlarda uzun süre hayatta kalabiliyor ve genellikle elle yayılıyor. 

A baumannii, kan enfeksiyonlarına ek olarak idrar yollarında ve akciğerlerde de enfeksiyonlara neden olabiliyor.

Çalışmanın sonuçları, yapay zekanın sağlık bilimleri alanındaki potansiyelini bir kez daha ortaya koyuyor. Yapay zeka, bilim insanlarının hızlı ve etkili bir şekilde yeni ilaçları keşfetmelerine yardımcı oluyor, bu da önemli sağlık tehditlerine karşı daha iyi savunmalar geliştirmemize olanak sağlıyor.

©Sonhaber.eu 

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.