Birçok vatandaşımız için tatil zamanı neredeyse bitmek üzere. Türkiye’ye tatile giden gurbetçi vatandaşlarımızın dönüş yolculuğu başladı. Tatile arabası ile giden bazı vatandaşlarımız ise dönüş yolculuğunda uçakla gelmeyi tercih ediyor.

Tatil dönüşü arabasını Türkiye’de bırakmayı düşünen vatandaşlarımızın, belirli şartları karşılaması gerekmekte.  Bu şartların en önemlisi ise araç sahibinin Türkiye’ye aracıyla giriş yaptığı tarih itibariyle geriye dönük, son 1 yılda 185 gün Türkiye dışında yerleşik olarak ikamet ettiğini kanıtlaması gerekmekte. Bu şartları karşılayan vatandaşlar araçlarını Türkiye’de 730 gün boyunca bırakabilme hakkına sahiptirler.

Aracı Türkiye’de bırakarak yurt dışına çıkmak
Yabancı plakalı aracını Türkiye’de bırakıp yurt dışına çıkmak isteyen vatandaşlarımız yurt dışına çıkmadan önce iki şekilde taahhütname verebiliyor.

Birinci yöntemde araç sahibinin bulunduğu bölgede ya da hava alanında bulunan gümrük müdürlüklerine yazılı olarak  “araçsız yurt dışına çıkış taahhütnamesi” vermeleri gerekiyor. 

Kendilerine ait arabayı Türkiye’de bırakıp uçakla dönmek ya da kara yolunu kullanarak ikamet ettikleri ülkelere geri dönüş yapmak isteyen vatandaşlarımız ikinci yöntem olarak E-devlet üzerinden dijital taahhütname verebiliyor.

Taahhütname

Yabancı plakalı aracı Türkiye'de bırakma şartları

  • Şahsına ait arabayı Türkiye’de bırakmak isteyen vatandaşlarımız öncelikle 185 gün şartını karşılıyor olması gerekmekte. 
  • Ardından yabancı plakalı araçlarının, araç sahibinin kendisinin yurt dışındayken kimsenin kullanmayacağını taahhüt etmesi gerekmektedir. 
  • Araç sahibinin belirtilen taahhüdü vermesinden sonra yurtdışına çıkar ve bu tarihten sonra aracı bir yakını veya tanıdığı tarafından kullanıldığı tespit edilirse, araç polis tarafından bağlanarak gümrüğe çekilir.


E-Devlet üzerinden taahhütname verme
Artık gümrüklere gitmeden bu işlemi E-devlet sitesinde bulunan “Yurt Dışına Taşıtsız Çıkışlarda Taahhütname Verme ve Kaldırma” menüsünden yapabilmektesiniz. 

  • Öncelikle bir E-devlet şifresi sahibi olmanız gerekmektedir. Bu şifreye yurt dışında bulunduğunuz bölgedeki konsolosluklar ya da Türkiye’de PTT’de şubelerinden temin edebilirsiniz. 
  • E-devlet şifrenizi aldıktan sonra E-devlet sitesine giriş yapıyoruz. 
  • Ardından “Yurt Dışına Taşıtsız Çıkışlarda Taahhütname Verme ve Kaldırma” menüsüne giriş yapıyoruz.
  • Bu menüye girdikten sonra çıkan ekranda isim, soy isim ve doğum tarihi bilgileriniz otomatik olarak doldurulur. 
  • Ardından yabancı plakalı aracımızın plakasını boşluk bırakmadan yazıyoruz ve aracın siz yurt dışındayken kimsenin kullanmayacağını taahhüt ediyorsunuz. 

Bu işlem yapıldıktan sonra Türkiye’ye tekrar geri gittiğinizde taahhütnamenizi kaldırmanız gerekmekte. Bu işlem için yine E-Devlet üzerinden giriş yaparak, taahhüdünüzü kaldırmanız gerekiyor.

dijital tahhütname

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın