Hollanda’da seçimlere kalan süre azalırken, Özgürlük ve Demokrasi İçin Halk Partisi (VVD) taslak seçim programını açıkladı. Dilan Yeşilgöz liderliğindeki liberal çizgideki parti; savunma harcamalarına bütçe yaratmak ve çalışanlar ile işletmelerin vergi yükünü hafifletmek amacıyla sağlık hizmetlerinde, sosyal yardımlarda ve kamu personeli sayısında kesintiye gitmeyi öneriyor.

Dünyanın en güçlü pasaportları belli oldu: Hollanda, Belçika, Almanya kaçıncı sırada?
Dünyanın en güçlü pasaportları belli oldu: Hollanda, Belçika, Almanya kaçıncı sırada?
İçeriği Görüntüle

VVD, temel sağlık sigortası paketinin daraltılmasını da gündeme getiriyor. Ancak hangi tedavi ve hizmetlerin bu paketten çıkarılacağı henüz açıklanmadı.

Sosyal güvenlik sisteminde değişiklik isteyen parti, yardımların daha “etkinleştirici” hâle getirilmesini savunuyor. Ancak bu hedefin nasıl uygulanacağına dair de net bir bilgi verilmiş değil. Ayrıca kamu sektöründe ciddi oranda personel azaltımı öneriliyor.

Vergi indirimi ve refah önlemleri
VVD, çalışanların alım gücünü artırmak hedefiyle, yalnızca yaşlılık maaşı (AOW) ve malullük yardımlarının ücretlerle birlikte artırılmasını öngörüyor. Sosyal yardım (Bijstand) gibi diğer yardımların ise yalnızca enflasyona bağlı olarak güncellenmesini öneriyor.

Partiye göre bu sayede, çalışmanın her zaman daha avantajlı olması yasal güvence altına alınmış olacak.

Ayrıca sabit giderleri azaltmak amacıyla yakıt vergilerinde kalıcı indirim, mortgage faiz indiriminin korunması ve belediye vergilerindeki yıllık artışa sınırlama getirilmesi öneriler arasında yer alıyor.

Uluslararası sözleşmelere ve iklim yasasına müdahale
VVD, mültecilerin ve insan haklarının korunmasına yönelik bazı uluslararası anlaşmaların “gözden geçirilmesini ya da feshedilmesini” istiyor. Parti, dış politikada daha gerçekçi bir yaklaşım benimsenmesi gerektiğini savunurken, güvenliğin sağlanmasının öncelikli olduğu durumlarda ‘ahlaki temelli’ siyasetin ikinci planda kalabileceğini belirtiyor.

İklim politikalarında da değişiklik isteyen VVD, sera gazı emisyonlarının azaltılmasına yönelik mevcut yasaların ekonomik etkilerine daha fazla önem verilmesi gerektiğini vurguluyor. Bu kapsamda, iklim yasasında değişikliğe gidilmesi öneriliyor.

Bu planların devlete ne kadar maliyet getireceği ya da ne kadar gelir sağlayacağı ise henüz netleşmiş değil. Bu etkiler Merkez Planlama Bürosu (CPB) tarafından ekim ayında yapılacak hesaplamalarla ortaya konacak.
©Sonhaber.eu