Yeni düzenleme ile birlikte 4 Temmuz 2023 tarihinden itibaren gayrimenkul satış sözleşmeleri noterler vasıtasıyla yapılabiliyor. Satış sözleşmelerinde Tapu Sicil Müdürlükleri'nin yanı sıra noterler de yetkili olacak.  

Düzenlemede sadece konut değil aynı zamanda ofis, dükkan, arsa ve tarla gibi tüm taşınmazların alım-satım işlemleri noterlerde yapılabilecek. 

Noterler Birliği'nden randevu alınması gerekiyor
Satış işlemini noterden yapmak isteyen vatandaşların Türkiye Noterler Birliği'nin elektronik randevu uygulamasından başvuru yapması gerekiyor. Sisteme tarafların bilgileri, taşınmazın emlak vergi değeri ile taraflar arasında belirlenen satış bedeli gibi bilgiler işlenecek ve belgeleri yüklenecek.

Noterler, başvuruyu Tapu ve Kadastro Paylaşım Sistemi üzerinden kontrol ederek, satış işlemine bir mani bulunmuyorsa taraflara randevu verecek.

Noterlerde tapu harcının haricinde taşınmazın değerine göre 500 lira ile 4 bin lira arasında ek bir ücret alınacak. 

©Sonhaber.eu 

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş