İZMİR (AA) - TOLGA ALBAY - İran'ın Ankara Büyükelçisi Muhammed İbrahim Taherian Fard, 15 Temmuz darbe girişiminin "Allah'ın lütfu ve Türk halkının desteğiyle başarısızlığa uğradığını" belirterek, "Bu ortamda ekonomik ve ticari iş birliği yapmak için fırsat oluştu. İki ülke arasında rekabet dönemi sona erdi, artık iş birliği zamanı. Biz, 'kazan kazan' formülü üzerinde çalışıyoruz." dedi.

Büyükelçi Fard, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de başarısızlığa uğrayan darbe girişiminin, halkların artık elindeki demokrasiyi savunduğunu gösterdiğini belirtti.

İran devleti ve halkının, darbe girişiminin ilk anlarından itibaren doğru ve hızlı bir seçim yaparak Türk halkı ve devletinin yanında yer aldığını vurgulayan Fard, iki ülke makamlarının bu süreçte defalarca birbiriyle temas kurduğuna işaret etti.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı telefonla arayarak desteklerini dile getirdiğini hatırlatan Fard, "Cumhurbaşkanımız Ruhani, on binlerce insanın katıldığı Kirmanşah ilinde yaptıkları konuşmada önemli bir konuya değindi ve 'bölgemizde artık darbeler dönemi kapanmıştır. Bu, bölgemizde yeni bir dönemin açılışı demek' dedi. Bu açıdan Türkiye milletini tebrik ediyorum. Çünkü demokrasiyi savunmak için yeni bir silah ortaya çıkardılar o da halkın gücüydü." diye konuştu.

Fard, 15 Temmuz darbe girişiminin, "Allah'ın lütfu ve Türk halkının desteğiyle" başarısızlığa uğradığını aktardı.

Halkın sözünü sandıkla söylediğini belirten Fard, şöyle devam etti:

"Türk halkı darbeye karşı koyarak bölge halklarının daha fala erginleşmesine katkı sağladı. Artık F16'larla, tanklarla halkın kaderini belirleyemezsiniz. Darbe girişiminin başarısız olması bunu gösterdi. Böyle bir ortamda ekonomik ve ticari iş birliği yapmak için fırsatlar var. Rekabet dönemi sona erdi, artık iş birliği zamanı. Biz, 'kazan kazan' formülü üzerinde çalışıyoruz. Biz P5 +1 (BM Güvenlik konseyi daimi ülkeleri ve Almanya) ülkeleriyle anlaşabiliyorsak bölge ülkeleriyle, Türkiye ile çok çok daha iyi anlaşırız. 15 komşumuz var, komşularımızla ilişkimizi geliştirmek bizim önceliklerimiz arasında. Ülkemin Türkiye büyükelçisi olarak söylemekten memnuniyet duyuyorum ki Türkiye bizim için ayrı bir yerde."

- "İki ekonomi birbirinin tamamlayıcısı"

İki ülke arasında ekonomik iş birliğini geliştirmek için cumhurbaşkanlarının katıldığı Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği toplantıları ve Karma Ekonomik Komisyon toplantıları düzenlendiğini dile getiren Fard, "Umarım Ankara hazır olduğunu bildirdikten sonra karşılıklı ziyaretler en üst düzeyde devam eder." ifadesini kullandı.

İki ülke cumhurbaşkanlarının yılda 30 milyar dolarlık karşılıklı ticaret hedefi ortaya koyduğunu, bunu sağlamak için ellerinden gelen çabayı gösterdiklerini ifade eden Fard, İran hükümetinin yeni politikalarının özel sektörü desteklemek üzerine kurulu olduğunu, devletin müdahalesini en aza indirmeyi hedeflediklerini, Türkiye'nin de bu konuda güçlü ve tecrübeli olduğunu, bu anlamda kullanabilecekleri fırsatların olduğunu söyledi.

- Uçuşların durması

"Ticaret ve ekonomiye aşina olan insanlar, İran ve Türkiye ekonomilerini birbirinin tamamlayıcısı olarak görür" diyen Büyükelçi Fard, 15 Temmuz'daki darbe girişimi sonrası İran'dan Türkiye'ye charter uçuşlarının durdurulduğu, bu yasağın ne zaman kalkacağına ilişkin şu değerlendirmeyi yaptı:

"Her şeyden önce bizim Türkiye'ye olan uçuşlarımız hiçbir zaman durmadı. Hatta darbe girişimi gecesi bile kapatılmasaydı İstanbul Atatürk Havaalanı'na uçuşlar devam ediyordu. Charter uçuşları ise siyasi bir konu değil. Daha çok siyaset dışı, teknik konular. Bu teknik konulara biz girmiyoruz. Türkiye'deki olaylarla ilgili siyasi tutumumuz açıktır. Meydana gelen herhangi bir momentum varsa teknik konulardır. Bunun siyasetle alakası yok. Bir hazırlıksız durum olduğu için ilgili birimler üzerinde görüşüyor. Türkiye'nin Tahran Büyükelçisi aktif bir şekilde konuyu takip ediyor. İnanıyorum ki bu gibi konular en üst düzeyde gündeme getirilecek ve gerekli koşullar sağlanacak. Meydana gelen durum doğaldır ve geçicidir. Çünkü Türkiye’ye bakışımız açıktır. Bu gibi sorunlar meydana gelirse de çözülecektir. Genel politikamızı söyledim. Bunlar sıkıntı yaratmaz. Bugün Tahran ve Ankara arasında en iyi ilişkiler mevcut."

İki ülke arasındaki ticaret ve yatırımların artması için bankacılık sistemlerinin sağlıklı işlemesi gerektiğine işaret eden Fard, Türkiye'nin yaptırımlar döneminde dahi İran'ın yanında yer aldığını ve bankacılık ilişkilerini kesmediğini, ambargonun kalkması sonrası TL ve avro transferlerinin aktif hale geldiğini, bu konudaki sıkıntıların geride kaldığını ifade etti.