Hollanda’da yaşayan Türkiye kökenli çocukların Türkçe dil gelişimlerini desteklemek üzere çalışmalar yürüten Tulip Enstitüsü’nün Türkçe Çocuk Kitaplığı projesinin ilki Utrecht-Overvecht Kütüphanesinde açıldı. 

Amsterdam Eğitim Ataşesi Anıl Yılmaz, Utrecht Belediye Encümeni Eelco Eerenberg, Utrecht Kütüphaneler Direktörü Deirdre Carasso ve Tulip Enstitüsü Başkanı Melek Yücel çocuklarla birlikte kurdele keserek kitaplığı ziyarete açtı.

Utrecht’teki Türk toplumunun yoğun katılımıyla gerçekleşen açılışta Tulip Enstitüsü Başkanı Melek Yücel hoş geldiniz konuşmasında 177 bağışçının toplam 390 kitap bağışladığını söyleyerek, 2023 yılında diğer şehirlerde de aynı çalışmayı gerçekleştireceklerini belirtti.

utrecht tulip 03

Utrecht Kütüphanesi Müdürü Deirdre Carasso, bağışlanan kitapların Overvecht ve Kanaleneiland Kütüphaneleri arasında paylaşıldığını kaydetti. Carasso şu an Overvecht Kütüphanesinde 206 yeni Türk çocuk kitabı bulunduğunu ve Ocak ayında 200 adet kitap ile Kanaleneiland’da Türkçe Çocuk Kitapları Koleksiyonu’nun açılacağını belirtti. 

Carasso  ayrıca 2023 yılı boyunca da merkez Neude Kütüphanesinin Türkçe çocuk kitabı koleksiyonunun genişletileceğinin bilgisini verdi.

Kalbinizin diliyle çocuklara kitap okuyun!

utrecht tulip 02
“Neden Türkçe çocuk kitapları?” Sorusuna cevap veren Utrecht Kütüphaneler Direktörü Deirdre Carasso, “Araştırmalar, Hollandacayı daha iyi öğrenmek için kendi dilinde okumanın önemli olduğunu göstermiştir” dedi. 

Utrecht Kütüphanesi okuma danışmanı Müzeyyen Çolak ise “Ebeveynlere her zaman çocuklarına kalplerinin dilinde kitap okumalarını tavsiye ederim” dedi.

Utrecht Belediye Encümeni Eerenberg Türk toplumunun katkılarıyla oluşan bu kitaplık için memnuniyet duyduğunu ifade etti. “Kütüphane tüm Utrecht sakinlerine ait.” diyen Eerenberg, çocuklara “Birden fazla dil konuşmak gelişiminiz için iyidir, eğlencelidir ve daha sonrası için size çok yardımcı olur” şeklinde ifade kullandı.

utrecht tulip 05

Açılışa katılmak üzere Amsterdam’dan gelen Eğitim Ataşesi Anıl Yılmaz, Tulip Enstitüsüne girişimleri, Utrecht Belediyesine ve Utrecht Kütüphanesine  de destekleri için teşekkür etti. Yılmaz çocuklara bundan sonra yapılacak okumalar ve aktiviteler için kütüphaneyi ziyaret etmenin ne kadar önemli olduğundan bahsederek, ebeveynleri çocukları kendi dillerinde de desteklemeye davet etti.

Konuşmaların ardından gerçekleşen kurdele kesiminden sonra çocuklar yeni kitapları incelemeye ve kitap bağışında bulunan çocuklar ise kendi kitaplarını arayıp bulmaya başladılar.

utrecht tulip 04

Çocuklara hikaye okumanın da gerçekleştiği açılışta Dil Bilimci ve Yazar Treysi Terziyan, kendi iki dilli kitabı olan ‘Drie Vriendin / Üç arkadaş ‘tan iki ülkenin ortak sembolü olan lalenin Türkiye’den Hollanda’ya yolculuğunu anlatan ‘Lale Perisi’ hikayesini okudu. Sonra çocuklarla birlikte origamiden lale yapım atölyesine geçildi. 

Katılımcılar bir süre Türk atıştırmalıklarının tadını çıkarıp sohbet etti. Gün sonunda çocuklar ilk Türkçe çocuk kitaplarını kütüphaneden ödünç alarak kalplerinin diliyle okumak üzere evlerine götürdü.

Utrecht Tulip 06

Kaynak: Haber Utrecht

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.