Otomobil üreticisi Tesla, 2019’da otonom aracıyla karıştığı ölümlü kazada, hayatını kaybeden 22 yaşındaki kadının ailesine 240 milyon dolar (yaklaşık 200 milyon euro) tazminat ödemeye hükmedildi. Kazada ağır yaralanan kadının erkek arkadaşı ise kalıcı sağlık sorunları yaşadı. Şirket ise hâlâ kazada kendi kusuru olmadığını savunuyor.

Kaza, Tesla Model S aracının sürücüsünün yere düşen telefonunu almak isterken dikkatinin dağılması sonucu meydana geldi. Sürücü yoldan gözünü ayırdı, araç ise Tesla’nın "Otopilot" adı verilen sürüş destek sistemiyle ilerlemeye devam etti. Bu sırada bir kavşaktaki dur levhasını görmezden gelerek, park halindeki araçlarının yanında bekleyen iki kişiye çarptı. BBC’nin aktardığına göre genç kadın olay yerinde hayatını kaybetti.

Kazanın ardından ölen kadının ailesi Tesla’ya dava açtı. Kazada yaralanan erkek arkadaşı da davaya dahil oldu. Florida’da görülen davada jüri, ailenin lehine karar vererek Tesla’nın tazminat ödemesine hükmetti.

Tesla karara itiraz ediyor
Tesla, mahkeme kararına itiraz edeceğini duyurdu. Şirket, kazanın tamamen sürücünün hatası olduğunu, sürücünün “ayağı gaz pedalındayken bir kavşaktan geçtiğini” ve “tehlikeli şekilde araç kullandığını” belirtti. Tesla’ya göre, Autopilot sistemi bu tür bir kazayı engelleyemezdi.

İsviçre’de genç kadın başörtüsü nedeniyle restorana alınmadı
İsviçre’de genç kadın başörtüsü nedeniyle restorana alınmadı
İçeriği Görüntüle

Autopilot sistemine güven yanlış anlaşıldı
Kazayı yapan sürücü, mahkemede yaptığı savunmada, herhangi bir sorun yaşanması durumunda Autopilot’un devreye gireceğini düşündüğünü söyledi. Kendisi de kazazedeler tarafından dava edildi ve taraflar, miktarı açıklanmayan bir tazminat karşılığında uzlaştı.

Geçtiğimiz ay Tesla, benzer bir otopilot kazasında yine uzlaşma yoluna gitmişti. O olayda bir sürücü, saatte yaklaşık 110 kilometre hızla bir tırın dorsesine çarpmıştı.
©Sonhaber.eu