TEKİRDAĞ (AA) - MESUT KARADUMAN - Tekirdağ Yelken İhtisas Kulübünün düzenlediği yaz okuluna katılan 7-18 yaş arasındaki çocuk ve gençler, bu sporla takım çalışmasını, iletişimi ve zorlukların üstesinden gelmeyi öğreniyor.

Katıldıkları yaz okulu kurslarında yeni arkadaşlıklar da kuran çocuklar, aynı zamanda denizin hırçın dalgalarına ve sert rüzgarlara karşı mücadele verdikleri yelken sporunun katkısıyla, sosyal hayatta daha başarılı olmayı hedefliyor.

Tekirdağ Yelken İhtisas Kulübünün antrenörü Berk Uzer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 50 kişinin katıldığı kurslarda çocuklar ve gençlere öz güven kazandırıp onlara bilinçli bireyler olarak yaşamayı öğretmeye çalıştıklarını söyledi.

En büyük amaçlarının, çocukları teknolojik aletlerden ayırarak arkadaşlık bağlarını güçlendirmek olduğunu ifade eden Uzer, "Onları sürekli, su üzerinde derslerde birbirleriyle iletişim kurmaya yönlendiriyoruz. Yaptıklarımız, onların ileride sosyal bireyler olmaları için gerekli. Karar verme yetenekleri gelişiyor. Kendi teknelerinde, tek başına kararlarını alabilmeye başlıyorlar. Dolayısıyla yelken çocukların karar alabilme yetisini sağlıyor." diye konuştu.

Çocukların yelkenli eğitimi sırasında denizde yaptıkları mücadeleyle tek başına karar vermeyi ve hayatta başarılı olmayı öğrendiklerini belirten Uzer, şunları söyledi:

"1986 yılında kurulan kulübümüz Türkiye’ye 8 milli sporcu yetiştirmiş ve hala Avrupa şampiyonalarında başarılı sporcuları ile yarışan bir yelken kulübüdür. Yaz okullarımıza devam ediyoruz. 50 yelken kursiyerimiz ile eğitimlerimiz devam ediyor. Eğitimlerimizin amacı, genellikle onlara doğayı sevdirmek, denizi sevdirmek yelkenciliği tanıtmak öz güven kazandırarak bilinçli bir şekilde yaşamayı öğretmek."

Uzer, yelken yapmaya ilk başladığında korkan çocukların daha sonra yelkeni vücudunun bir uzvu gibi kullanmaya başladığını belirtti.

Antrenör Uzer, "Buraya ilk geldiğinde korkuyorum diyen, bir süre sonra yelkeni vücudunun bir uzvu gibi kullanmaya başlayan çocukların öz güveni artıyor. Denizde başına bir sıkıntı gelince arkadaşları ile bu problemi çözmek zorunda, dolayısıyla takım ruhu, gurup çalışması da artıyor. Doğa sporu yaptığı için doğanın içinde olduğu için ne zaman adım atması gerektiğini, ne zaman frene basması gerektiğini biliyor." şeklinde konuştu.

Kursiyerlerden 8 yaşındaki Kutsal Güneş Kurnaz da evde bilgisayarla oynamak yerine yelken sporu yaptığını anlattı.

Yelkene 6 yaşında başladığını aktaran Kurnaz, "2 yıldır yelken sporu ile uğraşıyorum. Yelken sporunu çok seviyorum. Evde bilgisayar ve tabletle oynamak yerine yelken yapıyorum ve herkese tavsiye ederim. Çok eğlenceli ve güzel bir spor. Yaz tatilinde buraya gelip hem eğleniyorum hem de zamanı güzel bir şekilde değerlendiriyorum." ifadelerini kullandı.