Milli atlet Elvan Abeylegesse'nin gümüş aldığı 2007 Dünya Şampiyonası’nda doping yaptığına ilişkin raporu tüm dünyaya Habertürk ve İngiliz Daily Mail duyurdu. Böyle bir madde kullanmadığını öne süren Elvan ise tüm yarışlardan çekildiğini açıkladı.

HABERTÜRK SPOR | MURAT AĞCA

Milli atlet Elvan Abeylegesse’nin dopingli olduğuna ilişkin haberi dün tüm dünyaya Habertürk ve İngiliz yayın kuruluşu Daily Mail’in duyurmasının ardından camiada büyük bir şok ve hayal kırıklığı yaşandı.

2007 Dünya Atletizm Şampiyonası’nda 10 bin metrede gümüş madalya kazanan Elvan’dan o yarıştan sonra alınan idrar numunesinin geriye dönük yeniden analizi sonrasında milli atlette ‘stanozolol’ adlı yasaklı madde tespit edilmesi, sosyal medya ve farklı yayın kuruluşlarınca ‘flaş’ olarak duyuruldu.

17 Ağustos’a kadar Uluslararası Atletizm Federasyonu’na (IAAF) savunma vermesi beklenen Elvan, dün yazılı bir açıklamayla gelişmeleri doğrularken, herhangi bir ilaç kullanmadığını iddia etti. Bu yıl Dünya Şampiyonası’nda maraton koşmayı planlayan milli atlet, konu açıklığa kavuşuncaya kadar tüm yarışmalardan da çekildiğini duyurdu.

‘PEKİN’İ DE TEST EDİN’

Elvan, “Böyle bir maddeyi kullanmadım ve kullanmayı hiçbir zaman düşünmedim. Konunun açıklığa kavuşması için IAAF ve TAF nezdinde tüm girişimlerde bulunacağımı ve konu sonuçlanıncaya kadar yarışmalardan çekildiğimi bildiririm. Daha da ileri giderek IAAF’tan 2008 Olimpiyatları’ndaki numunelerimin de yeniden test edilmesini talep edeceğim. Şu an derin bir hayal kırıklığı ve üzüntü yaşıyorum.” açıklamasını yaptı.

STANOZOLOL’DEN YAKALANAN ATLETLER

Süreyya Ayhan - Binnaz Uslu - Elvan Abeylegesse - Nevin Yanıt - Eşref Apak - Tuğçe Şahutoğlu - Kıvılcım Kaya Salman - Berkay Tolun - Gülsüm Özdemir - Gökçe Çelenk - Kübra Danış - Burcu Akmazoğlu - Elif Akbaş - Şarık Bilgin - Dilek Esmer - Elem Güngör - Ümmühani Karaçadır - Özge Kureş - Kaan Şencan - İsa Can - Berdan Burak Demir - Yeliz Kurt - Serhat Söyler - Ayşegül Alnıaçık

BEN JOHNSON'IN İLACI ELCAN GİBİ 24 ATLETİ YAKTI

Türkiye’de 2013’ten bu yana doping yaptığı ortaya çıkan toplam 44 Türk atletten 22’sinin kullandığı ilaçlar ‘stonozolol’ adlı aynı etkin maddeyi içeriyor. Anabolik steroid ilaçlar kapsamında olan hayvanlarda anemi ve zayıflama durumlarında da kullanılan ‘stanozolol’, tüm dünyada Ben Johnson ile ünlendi. Kanadalı sprinterin 1988 Seul Olimpiyat Oyunları’nda 100 metreyi rekorla kazandıktan sonra yakalandığı madde olan Stanozolol, son olarak Elvan’ın 2007’de verdiği numunenin yeniden testinde ortaya çıktı. Ömür boyu ceza alan Süreyya Ayhan ve Binnaz Uslu gibi atletler de aynı maddeyle yakalanmıştı.

PAVEY: BURUK MUTLULUK!

İngiliz Daily Mail gazetesinin de Elvan Abeylegesse’nin doping sorunu yaşadığına ilişkin haberi en çok Britanyalı atlet Jo Pavey’i heyecanlandırdı. Osaka’daki 2007 Dünya Şampiyonası’nda 4. olan Pavey, Elvan’ın madalyasını kaybetmesi durumunda bronz madalya kazanacak. Britanyalı atlet, twitter üzerinden paylaştığı mesajında “buruk bir mutluluk” yaşadığını söyledi. Geçen yıl 10 binde Avrupa şampiyonu olan Pavey, “Madalya alırsam harika ama benim için o anı kaçırmak çok üzücü ve kırıcı” diye yazdı.

Haberturk