Alman fotoğraf sanatçısı Boris Eldagsen, 2023 Sony Fotoğrafçılık Ödülleri'ne yapay zeka tarafından üretilen bir fotoğrafla katıldığını açıkladı. Kendisine verilen ödülü reddeden fotoğrafçı, bunu yapay zeka tartışmalarına dikkat çekmek için tasarladığını belirtti.

Alman sanatçı Boris Eldagsen, Pseudomnesia: The Electrician adlı eserle kazandığı yaratıcı açık kategori ödülünü kazanmıştı. Kazanan fotoğraf, farklı kuşaklardan iki kadını siyah beyaz olarak tasvir ediyordu.

Mainz Sanat Akademisi'nde fotoğraf ve görsel sanatlar eğitimi alan Eldagsen internet sitesinde yaptığı açıklamada, yapay zeka görüntülerinin girebileceği yarışmalar hazırlanıp hazırlanmayacağını öğrenmek için bir deneme yaptığını söyledi.

Eldagsen, "Fotoğraf dünyasının açık bir tartışmaya ihtiyacı var. Neyi fotoğraf olarak kabul etmek isteyip neyi istemediğimiz hakkında bir tartışma yapmalıyız. Fotoğrafçılık şemsiyesi, yapay zeka görüntülerini içine alacak kadar geniş mi, yoksa bu bir hata mı olur? Ödülü reddetmekle bu tartışmayı hızlandırmayı umuyorum" ifadelerini kullandı.

Fotoğrafçı, ilk kez bir yapay zeka görüntüsünün prestijli bir uluslararası fotoğraf yarışmasını kazandığı için bunun "tarihi bir an" olduğunu da sözlerine ekledi.

“Yapay zeka görüntüleri ve fotoğrafçılık, böyle bir ödülde birbiriyle rekabet etmemelidir.” diyen Eldagsen, “Onlar farklı varlıklardır. Yapay zeka fotoğrafçılık değildir. Bu nedenle ödülü kabul etmeyeceğim.” dedi.

Ödül kazanan fotoğraf:

Sony fotoğraf Boris Eldagsen

Kaynak: The Guardian

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.