Haberlerimizi İnstagram , TikTok ve Youtube hesaplarımızdan da takip edebilirsiniz
Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin İçişleri Bakanları, Schengen bölgesine giriş ve çıkışların dijital olarak kaydedilmesini sağlayacak Elektronik Giriş-Çıkış Sistemi'nin (EES) aşamalı olarak devreye alınmasını kabul etti.
Yeni sistem, AB dışından gelen ziyaretçilerin sınır geçişlerini biyometrik verilerle dijital ortamda takip etmeyi amaçlıyor.
Schengen'e girişlerde dijitalleşme dönemi
Polonya'da düzenlenen İçişleri Bakanları toplantısında, EES'nin 6 aylık bir süreç içinde kademeli olarak uygulanmasına olanak tanıyan yeni yönetmelik üzerinde anlaşma sağlandı. Bu süreçte ilk 60 gün boyunca sistem biyometrik veriler olmadan çalışacak, ancak 3 ayın ardından sınır geçiş noktalarının en az yarısında yeni sistem aktif hale gelecek.
Altı aylık geçiş sürecinin sonuna kadar AB’ye giriş yapan yolcuların pasaportlarına fiziksel damga vurulmaya devam edilecek. Bu 6 aylık süre tamamlandıktan sonra tüm kayıtlar dijital sisteme aktarılacak.
Yönetmelik, üye ülkelerin sistemi aşamalı olarak uygulamalarına veya doğrudan tam kapasiteyle devreye almalarına izin veriyor.
Sınır kontrollerinde tam dijitalleşmeye geçiş süreci
EES’nin ne zaman tam olarak devreye gireceği konusunda henüz kesin bir tarih belirlenmedi. AB Komisyonu resmi başlangıç tarihini, yönetmeliğin Avrupa Parlamentosu'nda (AP) onaylanmasının ardından, duyuracak.
Elektronik giriş-çıkış sistemi (EES) nasıl işleyecek?
EES kapsamında, Schengen bölgesine kısa süreli giriş yapan AB vatandaşı olmayan yolcuların pasaport bilgileri, parmak izleri ve yüz görüntüleri dijital ortamda saklanacak. Böylece, kaçak girişlerin engellenmesi, vize ihlallerinin tespiti ve düzensiz göçle mücadele amaçlanıyor.
Başlangıçta 10 Kasım 2024’te yürürlüğe girmesi planlanan sistem, üye ülkelerin teknik altyapılarının hazır olmaması nedeniyle birkaç kez ertelenmişti.
©Sonhaber.eu