HATAY (AA) - SALİM TAŞ - Hatay'da sağlık çalışanları, anne ile bebek ölümlerine dikkati çekmek ve evde doğumu önlemek için kamera karşısına geçti.

Hatay Halk Sağlığı Müdürlüğünün girişimleriyle sağlık çalışanları, anne ile bebek ölümlerinin azaltılması ve evde doğumun zararlarını anlatmak için sözlerini kendilerinin yazdığı şarkıya klip çekti, konuyla ilgili kısa film hazırladı.

Şehrin farklı mekanlarında yaklaşık 20 gün süren klip ve kısa film çekimlerinde, aralarında ebe, hemşire ve doktorların da bulunduğu 30 sağlık çalışanı rol aldı.

Hatay Halk Sağlığı Müdürü Dr. Ümit Mutlu Tiryaki, AA muhabirine yaptığı açıklamada, anne ve bebek ölüm oranının düşüklüğünün, gelişmişlik düzeyiyle orantılı kabul edildiğini belirtti.

Türkiye'de özellikle son 15 yılda anne ile bebek ölümlerinin azaltılması için ciddi çalışmalar yapılmaya başlandığını ifade eden Tiryaki, Hatay'da da pek çok çalışma yürüttüklerini söyledi.

Hatay'daki anne ve bebek ölüm oranlarına değinen Tiryaki, şöyle devam etti:

"Son 10 yılda özellikle anne ölümlerinde maalesef, 3 yıl dışında oranlarımız hep yüksek seyretmiş. Türkiye ortalamasının üzerinde olmuşuz. Kentin, sadece 2008, 2012 ve 2015 yıllarında Türkiye ortalamasının altında kaldığını gördük. Son 10 yılın anne ile bebek ölümlerini gözden geçirdik. Bunu engellemek için yerel eylem planı hazırlığı içindeyiz. Anne ile bebek ölüm nedenlerine baktığımızda dünyada ve Türkiye'de kanamalar birinci sıradayken, Hatay'da da kardiyovasküler sorunlar birinci sırada çıktı."

Tiryaki, güvenli anneliğin gerçekleşmesi konusuna önem verdiklerini ve bunun için ellerinden gelen çabayı harcadıklarını kaydetti.

Anne ile bebek ölümlerine dikkati çekmek ve gebeleri hastanede doğuma teşvik etmek amacıyla sağlık çalışanlarıyla kamera karşına geçtiklerini anlatan Tiryaki, şöyle konuştu:

"Klipte ebe, hemşire ve doktor arkadaşlarımız rol aldı. Bu, insanların ilgisini çekmek ve onlara ulaşmak için yapılmış bir çalışmadır. Kısa film çekimlerinde Antakya Medeniyetler Korosu üyeleri de rol aldı ve bize destek oldular. Hatay'ın gelişmişlik düzeyi iyi olmasına rağmen evde doğumlarda geçen sene ölümlü olmamak üzere 59 doğum gerçekleşti. Bu da riskli gebelik açısından bakıldığında iyi bir durum değil. Güvenli bir annelik gerçekleşsin istiyoruz. Gebeliğin başlangıcından itibaren ve gebelikten sonraki 43 güne kadar annenin ve bebeğin tamamen sağlıklı olmasına güvenli annelik diyoruz. Gebelik oluştuğundan itibaren mutlaka tüm gebelerin bir sağlık kuruluşuna başvurmasını istiyoruz. Bu, öncelikle aile hekimleri, sonrasında da kadın doğum uzmanlarımız üzerinden yürütülmesi gereken bir süreçtir."

Tiryaki, bundan sonraki yıllarda anne ve bebek ölümlerinin olmamasını umut ettiklerini sözlerine ekledi.

- Klip ve kısa film

Klipte, hastane, Antakya Medeniyetler Korosu Evi, eski Antakya evleri ve bazı parklar mekan olarak kullanılıyor. Şarkıyı seslendiren sağlık çalışanları, anne adaylarına sağlıklı gebelik süreci geçirmeleri için aile hekimlerine, kadın doğum uzmanlarına kontrole gitmeleri, kan tahlilleri yaptırmaları, tansiyon ve nabızlarını ölçtürmeleri gibi konularda tavsiyeler veriyor.

Evde doğumun zararlarının konu edildiği kısa filimde ise ev ortamında doğum yapan bir kadının bu sırada hayatını kaybetmesi ve sağlıklı dünyaya gelen bebeğin yıllar sonra annesine olan özlemi anlatılıyor. Filmin bir sahnesinde, çocuğun elinde çiçek ve aldığı karneyle annesinin mezarına gittiği görülüyor.