Bilim insanları hastanın kaybolan dişinin yerine operasyonla yerleştirilen kök hücre dokuları sayesinde yeni dişin çıktığını belirtti

ABD'deki Columbia Üniversitesi'nde diş hekimliği dalında görev yapan Dr. Jeremy Mao kök hücre naklinden 9 hafta sonra, diş şeklinde üç boyutlu yapay bir iskelet yardımıyla anatomik olarak doğru bir şekilde gelişecek bir dişin çıkmasının mümkün olduğunu açıkladı. Dental Research isimli bir bilimsel dergide yayımlanan makaleye göre Dr. Mao, üniversitenin Doku Mühendisliği ve Rejeneratif Tıp Laboratuvarı'nda bu tekniği doğal malzemelerden yapılan bir iskelet yardımıyla denedi. Kök hücreler, diş şeklindeki yapay iskeletin içini doldurduğunda, diş oluşmaya başlıyor ve kendini çevreleyen dokuyla birleşiyor. Bu teknik sadece bir petri kabında yeni bir diş elde edilmek için kullanılmıyor. Devrim niteliğindeki yöntemin ayrıca organik kaynakların anatomik olarak düzgün bir diş elde edilmesini sağlamada da bir ilk olduğu belirtiliyor. Bu tedavi yönteminde, implant yönteminin aksine iyileşme süresi çok daha kısa ve hasta her şeyden önce kendi doğal dişine sahip oluyor.

TEDAVİDE KÖK HÜCRE
Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi All India Tıp Bilimleri Enstitüsü (AIIMS) araştırmacıları da kanal tedavisini kök hücrelerle yapıyor. Bu zamana kadar 100'den fazla hastanın periapikal enfeksiyonlarının bu yöntem sayesinde başarılı bir şekilde tedavi edildiği ileri sürülüyor. Enstitüdeki Dişçilik Bölümü'nün Başkanı Dr. Naseem Shah'ın geliştirilmesinde öncülük ettiği ve SealBio adını verdiği yöntemin patentini aldığı belirtiliyor.

ÜNİVERSİTE PATENT İÇİN BAŞVURU YAPTI

Colombia Üniversitesi yetkilileri kök hücreyle geliştirilen diş çıkarma tekniği için patent başvurusunda bulundu. Yeni diş çıkarma tekniğini geliştiren üniversitediki araştırmacıların uygulamayı ticarileştirebilmek için maddi destek aradığı belirtiliyor.

Sabah