Düzensiz beslenme ve yanlış yaşam tarzı tansiyon, kalp, kolesterol gibi hastalıklara yol açıyor.Uzmanlar, her hastalığa ayrı bir besin tavsiyesinde bulunuyor.

Derdini söyle besinini öğren! Beslenme alışkanlıkları, hastalıkların oluşumu ve gelişimi üzerinde önemli rol oynuyor.Uzmanlar doğru besinlerle rahatsızlıkların alt edilebileceğini belirterek, "Her hastalığın kendine özel bir beslenme düzeni var" diyor. Hastalıklarla mücadelede şu özel beslenme programını veriyor:

Tansiyona kuru incir

Yüksek tansiyonun temel nedeni kan basıncının seviyesinin yükselmesidir. Özellikle potasyum içeriği yüksek olan gün kurusu, kuru incir, patates, domates, muz gibi besinlerin yeterli miktarlarda tüketilmesi gereklidir.

Kolesterole nohut

Özellikle kolesterolün yükselmesine neden olabilen yağ zengini besinler yerine kolesterolü dengede tutabilecek nohut, fasulye gibi kurubaklagilleri tüketebilirsiniz. Aynı zamanda katı yağlar yerine zeytinyağı kullanın.

Mide ekşimesine leblebi

Mide ekşimesinin temel sebebi düzensiz yemek saatleri ve su içilmemesidir.Kuru besinler olarak nitelendirdiğimiz mideyi dinlendiren leblebi, tuzlu krakerler, ekmek gibi besinlerin daha sık tercih edilmesi gereklidir

Zayıflayan kaslara yumurta

Kas kayıplarının yaşanmaması için protein ve karbonhidrat gereklidir.Protein içeriği en kaliteli besin olan yumurtayı her gün kahvaltıda tüketmeye çalışın. Spor yapıyorsanız egzersiz öncesinde kuru meyve sonrasında peynir yiyin.

Damar tıkanıklığı akdeniz diyeti

Özellikle Akdeniz tipi beslenme olarak adlandırdığımız daha çok sebzenin tercih edildiği, etin az tüketildiği beslenme tarzı ile damar tıkanıklığı problemini yaşama riskiniz düşecektir. Özellikle zeytinyağlı sebzeler veya salataların tüketimi damar tıkanıklığı riskini azaltacaktır.

Baş ağrısına çikolata

Baş ağrısında mutluluk hormonu olarak adlandırılan seratoninin vücutta salgılanması için doğru besin tercihi yapabilmelisiniz.Muz, çilek, kavun gibi bazı meyveler ile belirli sıklıklarda tüketebileceğiniz şekerli besinler (tatlı, çikolata vb.) seratonin salgılanmasını sağlayacak ve gün içerisinde çektiğiniz baş ağrıları azalacaktır.

Düşük D vitamini düzeyi ise kronik yorgunluğa, özelliklede depresyona yol açabilir. Bol bol güneşlenin. Ayrıca yapılan bazı araştırmalarda depresyonun Omega-3 seviyesi ile ilişkili olduğunu göstermektedir. Bu sebeple yağlı balıkların tüketilmesi gereklidir.

Depresyona karşı tamtahıl

Tüm vücut fonksiyonlarında bozulmalara neden olan depresyonun engellenmesi için magnezyum, B grubu vitaminleri, D vitamini, folat ve C vitamini alımı desteklenmelidir.Magnezyumun en iyi kaynakları, yağlı tohumlar, kuru baklagiller, yeşil yapraklı sebzeler, çikolata ve kakaodur.

B grubu vitaminlerin temel kaynakları ekmek, yağlı tohumlar, kurubaklagiller ve tam tahıl taneleridir. B grubu vitaminleri içeren hayvansal kaynaklı besinler ise tavuk, balık ve yumurta sarısıdır. Güneşe maruz kalma derecesi ile serotonin hormonu (mutluluk verici hormon) düzeyleri arasında da pozitif bir ilişki bulunmaktadır.