Maalesef gezegenimiz Dünya'nın havası giderek kirleniyor ve bunun belli başlı sebeplerini çoğumuz bilsek de, Dünya Sağlık Örgütü (WHO)'nden gelen yeni raporlara göre, insanların yaşadığı bölgelerin yüzde 92'lik kısmının havası örgütün temiz hava standartlarına uymuyor.

Afrika, Asya ve Orta Doğu yüksek risk altında
Hava kirliliği her kıtayı etkilerken, bazılarının durumu daha da kötü ve özellikle Afrika, Asya ve Orta Doğu bölgelerinde yaşayan insanlar bu kirliliğe daha çok maruz kalıyor.

Raporda Dünya'daki hava kirliliğinin başlıca sebepleri olarak verimsiz ulaşım yöntemleri, ev yakıtı ve atık yakımı (çöplerin yakılması gibi), kömürle çalışan enerji santralleri ve diğer endüstriyel aktiviteler gösteriliyor.

hava-kirliligi-olumler

Rapora göre artık hava kirliliği soyut, yavaş büyüyen bir tehlike olmaktan çıktı ve insan sağlığı üzerinde keskin, hızlı sonuçlar doğurmaya başladı. Dünya Sağlık Örgütü bu konuda uyarı yaparken, verilene örneğe göre 2012 yılındaki ölümlerin yüzde 10'un üzerindeki kısmı iç ve dış hava kirliliğine bağlı olarak gerçekleşti. Bu da toplamda 6.5 milyon ölüme denk geliyor.

Dünya Sağlık Örgütü'nün genel müdür asistanı Flavia Bustreo da konuya dair bir açıklama yaparken, hava kirliliğinin kadınlar, çocuklar ve diğer yetişkinler üzerinde kötü sonuçlara yol açacağını, insanların sağlıklı kalmak için temiz hava soluması gerektiğini dile getirdi.

Hava kirliliği kaynaklı ölümlerin arasında ise ilk sırayı kardiyovasküler hastalıklar, felç ve akciğer kanseri aldı.

Kaynak: ShiftDelete.net