Yapılan son araştırmalarda Avrupa genelinde binlerce kadına göğüs kanseri tedavisinde gereksiz yere kemoterapi tedavisi uygulandığı ortaya çıktı. Antoni van Leeuwenhoek Hollanda kanser enstitüsü (AVL) uzmanları tarafından yapılan açıklamada erken tehşis edilen göğüs kanserinde hücrelerin yayılması riskinin çok az olmasından dolayı kanserli hücreleri yok etmek için kullanılan kemoterapinin aynı zamanda vücuda zarar verdiği gerekçesiyle bu kişilerde kemoterapi tedavisine gerek olmadığı belirtildi.

New Orleans'da gerçekleşen kongrede Avrupa'nın dokuz ülkesinde bulunan 111 kanser merkezinin 6693 hasta ile yaptıkları araştırmanın sonuçları açıklandı. Hollanda'da yıllık 14 bin kadına göğüs kanseri tehşisi konuluyor ve bu hastalardan 2500'üne kemoterapi tedavisi uygulanıyor. Bu hastaların yüzde 2'si kemoterapinin yan etkilerinden hayatını kaybediyor.

Uzmanlar yapılan araştırmada tümörün ameliyatla alınmasının ardından metastazlardan korunmak için hastaya uygulanan kemoterapinin gereksiz olduğunu ortaya koydu. Günümüzde kanser hastalarına tümör alındıktan sonra mertastazlara karşı önlem amaçlı kemoterapi tedavisi öneriliyor.

AVL göğüs kanseri cerrahı Prof. dr. Emiel Rutgers 10 yıl önce tasarladıkları Mamma-print uygulaması ile hastaların metastaz şansının ölçüldüğünü belirtti. Cerrah, araştırmada 1550 kadının Mamma-print sonuçlarında metastaz riskinin az olduğunu ancak normal şartlarda yapılan tetkiklere göre yüksek olmasını test etmek için bu kadınlardan yarısına ameliyattan sonra kemoterapi tedavisi uygulandığını ve diğer yarısına uygulanmadığını aktardı.

Araştırma sonucuna göre her iki grubun da bir kaç yıl sonra kanserden temizlendiğini ve metastazların söz konusu olmadığı saptandı. Uzmanlar araştırmada yer alan hastalardan kemoterapi uygulanmayan kişilerin kanseri yenmesi yüzde 95'lik bir orana ulaşması erken tehşisde kemoterapinin faydadan çok zararlı olabileceği tartışmasını başlattı.

SONHABER.EU