Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), felç olan çocuklardan birinin dört yaşında, diğerinin de on aylık olduğunu ve her ikisinin de Ukrayna'da yaşadığını açıkladı.

DSÖ'den yapılan açıklamada, beş yaş altı 2 milyon çocuktan sadece yarısının çocuk felcine karşı aşılandığı Ukrayna'da çok sayıda çocuğun herhangi bir belirti göstermeden hastalığa yakalanmış olabileceği uyarısında bulundu.

Felç olan çocukların ülkenin Romanya, Macaristan, Slovakya ve Polonya ile sınırın paylaşıldığı güneybatı bölgesinde yaşadığına dikkat çeken DSÖ, virüsün Ukrayna'da yayılma riskinin "yüksek" olduğunu ve virüsün hızla kontrol altına alınması gerektiğini vurguladı.

Vakalara, virüsün aşılarda kullanılan zayıflatılmış halinin (cVDPV1) neden olduğu sanılıyor. Zayıflatılmış virüs, kimi zaman mutasyona uğrayarak bağışıklık düzeyinin azaldığı dönemlerde yayılabiliyor.

DSÖ'nün Çocuk Felcini Önleme Girişimi sözcülerinden Oliver Rosenbaum, BBC'ye yaptığı açıklamada, "Şu anda bilinen iki vaka söz konusu. Ancak hastalığın en büyük tehlikelerinden biri, kimi vakalarda belirti göstermeden ilerlemesi" ifadesini kullandı.
Avrupa'da son çocuk felci salgını, 2010 yılında Rusya'da görülmüş ve 14 kişi felç olmuştu.

Kaynak : AA