Rotterdam’da Vergi Dairesinin ırkçı ve ayrımcı yöntemleri nedeniyle mağdur olan ailelerin sayısının bilinenden çok daha fazla olduğu açıklandı. Yerel yayın yapan Vers Beton sitesinde yer alan habere göre şehirde bilinenin bir buçuk katı daha fazla aile haksız yere mağdur oldu.

Belediye verilerine göre şehirde 6 bin kişi vergi mağduru olduğu biliniyordu. Ancak haberde yer alan bilgilere göre, özellikle belediyenin yeni bir sisteme geçmesi ile gerçek mağdur sayısının 9 bin 200 kişi olduğu belirlendi.  

Yakın zamana kadar, şehirde yalnızca vergi makamları tarafından olası mağdur olarak kabul edilen ebeveynler sayılıyordu. Yeni sistemde ise belediyeye olan yüksek borç miktarı nedeniyle görünür hale gelen aileler ve yaşanan mağduriyet nedeniyle borç batağına batan ancak daha sonraki bir zamanda belediyeye başvuran ebeveynler de sisteme dahil edilmeye başlandı. 

Belediye sözcüsü, yeni sistemle birlikte, bu grupların olası mağdurların toplam sayısına eklenmesine karar verildiği bilgisini doğruladı.

Bu hafta içerisinde Belediye Meclisine gönderilen yazılı açıklamada, 4 bin 700'den fazla vatandaşın vergi mağduru olduğu belirtildi. Açıklamada 4 bin 300’den fazla kişinin ise Vergi makamları tarafından  halen “mağdur” olarak tanınmak için beklediği kaydedildi. Bu kişilerin dışında 175 kişinin belediyeye yaptığı başvuruların incelendiği ve vergi mağduru olmadıklarına karar verildiği aktarıldı.

Vergi Dairesi skandalı
Hollanda’da hükümetin düşmesine neden olan Ödenek Yolsuzluğu (Toeslagenaffaire) davasında çocuk bakımı yardımı alan ve vergi makamlarınca yanlış bir şekilde “dolandırıcı” olarak etiketlenen binlerce ebeveyn, yıllarca mağdur edildi.  

Vergi Dairesi, çocuk bakım yardımı alan bazı ailelerin, hatalı veya eksik beyan, belge yetersizliği, usulsüzlük ve evrakta sahtecilik gibi gerekçelerle ödeneklerinin kesilmesine ve yapılan yardımların geri alınmasına karar vermişti.

Vakaların çoğu bekar ebeveynleri içeriyordu. Vergi Dairesi yasa dışı bir şekilde ödenekleri geri almaya başladığında, çoğu aile sosyal yardım alıyordu ve büyük maddi sıkıntı içerisine düştü. Binlerce ailenin çocukları, yeterli derecede bakım görmüyor denilerek ellerinden alındı.

CBS: Daha çok göçmenler mağdur oldu
Geçtiğimiz dönem içinde yapılan araştırmalarda, Vergi Dairesinin özellikle göçmen kökenlileri fişlediği ortaya çıktı. Haziran ayında Merkezi İstatistik Bürosu (CBS) tarafından yayınlanan bir araştırmada da vergi mağduru olan bu ailelerin çoğunun göçmen kökenli olduğu bir kez daha vurgulandı.

CBS 1 nisan tarihinde mağdur olarak belirlenen 10 bin 265 ailenin verilerini inceledi. Buna göre; araştırılan grubun yüzde 70'i göçmen veya göçmen çocuğu. Tam olarak Surinamlı (1830 aile), Karayipli (1275), Türk (800), Faslı (615) ve Endonezyalı (165).

CBS verilerine göre topluluklara göre vergi mağduru olan kişi sayısı ise şu şekilde sıralanıyor:
Karayipli: Her 136 kişiden 1’i
Surinamlı: Her 197 kişiden 1’i
Türk: Her 538 kişiden 1’i
Faslı: Her 681 kişiden 1’i
Endonezyalı: Her 2119 kişiden 1’i
Hollandalı: Her 4386 kişiden 1’i
©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.