80’li yıllarda başlayan yatırımlarla 90’lı yıllarda bisküvi, kek, gofret gibi atıştırmalık sektöründe atılım yapan Karaman, gıda sanayinde ikinci sıçramayı gerçekleştirmek amacıyla gıda vadisi, serbest bölge ve markalaşmayı da içeren entegre bir proje için harekete geçti. Bu hareketin ilk adımı, Karaman’da düzenlenen Serbest Bölge Çalıştayı ve Ekonomik Vizyon Toplantısı ile atıldı.
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, AK Parti Karaman Milletvekilleri Recep Konuk ve Recep Şekerin katılımıyla gerçekleştirilen toplantının ev sahipliğini Karaman Valisi Murat Koca, Karaman Belediye Başkanı Ertuğrul Çalışkan ve MEVKA Genel Sekreteri Ahmet Akman yapıtı. Çalıştay bölgedeki sanayicileri bir araya getirdi. Serbest bölge, gıda vadisi ve marka birliği konu başlıklarının Türkiye’den ve yurtdışından başarılı örneklerle anlatıldığı çalıştay, Karaman’ın iç ve dış pazarlardaki payını büyütecek yeni sanayileşme hamlesinde izlenecek yolları belirledi.

Toplantının açılış konuşmasını yapan AK Parti Karaman Milletvekili Recep Konuk konuşmasında, “Benim çok sevdiğim bir söz var. Yenilenmezseniz yenilirsiniz. Dünya çok hızlı değişiyor. Dünya’da her dönem bazı ülkelerin yıldızı parlıyor. Ülkelerin içinde de bazı bölgeler, iller, şirketler, markalar bir döneme damga vuruyor. Mesela, bizim neslimiz Almanya’nın başarı hikâyesi ile büyüdü. Gençliğimiz Japon Mucizesine düzülen övgüleri dinlemek, gazete sayfalarında Japon Modeli tartışmalarını takip etmekle geçti. Gençliğimizin son demlerine Güney Kore Modeli yetişti. Sadece ülkeler mi belli dönemlere damga vurdu bizim şahit olduğumuz dönemde? Hayır, bazı bölgeler ve şirketlerde başarılarıyla öne fırladı. Mesela yüzyılımızın son çeyreğine bilişim şirketleri damga vurdu. Hemen hepsi ABD kökenli bu şirketler birden bire nasıl oldu da dünyanın en değerli şirketleri ve markaları oldular? Cevap basit, değişimi önceden okudular ve hazırlandılar.”
Türkiye’nin 2023 hedefleri doğrultusunda tarım ve gıda sektörünün 2,5 kat daha büyümesi gerektiğini belirten Recep Konuk, “Öngörü yani dünyanın geleceğinde neyle öne çıkarız da hem fikiriz, hedef konusunda da problem yok herkes daha çok üretip, daha çok kazanmak istiyor ve gıda sektörünü Karaman’da büyütme hedefini benimsiyor. Başarıya giden yol, organize olmaktan ve bir proje dâhilinde ilerlemekten geçiyor. Bugün bu toplantıda bunun yollarını tartışıp, dünyadaki başarılı örnekleri dinleyeceğiz. Yarın ise Karaman modelini düşünmeye başlayacağız. Hep birlikte akıl terleteceğiz ve bir yol bulacağız.
Çalıştayda Serbest Bölgeler Genel Müdürü Uğur Öztürk Serbest Bölge sistemini ve Karaman için alternatifleri değerlendirirken, Ege Serbest Bölge Kurucu ve İşleticisi Yürütme Kurulu Başkanı Dr. Faruk Güler ile Mersin Serbest Müdürü Edvar Mum uygulamadaki deneyimlerini paylaştılar. İkinci oturumda ise Eurosis Consulting İtalya Ülke Müdürü Giuseppe Reggia küresel rekabette yeni trend ‘Marka Birlikleri’ni, Il Biologica İşbirliği Organizasyonu Pazarlama Başkanı Davide Pierloni İtalya’daki marka birliği başarı hikayesini ve Prof. Dr. Johan Wissema da gıda vadisi organizasyonun en başarılı örneklerden Hollanda Wageningen Gıda Vadisi konularında, yaşanmış örnekleri aktardılar, soruları yanıtladılar.
Çalıştayın son sunumunu da Eurosis Consulting İtalya Ülke Müdürü Giuseppe Reggia yaptı. Küçük ve orta ölçekli işletmelerin küresel rekabette başarılı olmaları için yeni trend olarak yükselen ‘Marka Birlikleri’ne genel bir bakış sunan Giuseppe Reggia konuşmasında, “İtalya’da marka ittifakları kamu tarafından destekleniyor. Devlet marka ittifaklarını desteklemek için kanun çıkardı. Marka ittifakının içinde yer alan şirketler bazı vergilerden muaf tutuluyorlar “dedi.