Başkan Erdoğan, "Brunson davasının Türk ekonomisiyle uzaktan yakından ilişkisinin bulunmadığını" da söyledi.

Washington ile Ankara arasında diplomatik krize neden olan süreç Brunson'ın casusluk ve terör suçlamalarıyla gözaltına alınmasıyla başlamıştı.

İzmir Diriliş Kilisesi Rahibi Brunson'ın tutuklanmasının ardından ABD, Türkiye'ye yönelik bir dizi yaptırım kararı almıştı. Ağustos ayında Türkiye'den çelik ve aluminyum ithalatına ek gümrük vergisi getirmiş, Ankara ise otomobil, alkol ve pirinç gibi Amerikan ürünlerinin vergilerini artırarak karşılık vermişti.

Konuyla ilgili konuşan Başkan Erdoğan, ABD'nin Brunson'ın serbest bırakılması için yaptırımları bir silah olarak kullanmasına sessiz kalmayacaklarını ifade etti.

Washington'ın serbest bırakılmasını talep ettiği rahip, suçlu bulunması halinde 35 yıla kadar hapis cezasıyla karşı karşıya kalabilir.

"Bu yargı meselesidir" diyen Erdoğan, bir sonraki duruşmanın 12 Ekim'de olacağını hatırlatarak, "Mahkemenin ne karar alacağını bilmiyoruz, hükümde siyasilerin söz hakkı yoktur" diye konuştu.

Başkan Erdoğan, "Cumhurbaşkanı olarak (Brunson'ın) serbest bırakılma emrini verme hakkına sahip değilim. Yargımız bağımsızdır. Mahkemenin kararını bekleyip görelim." ifadelerini kullandı.