Bir çok basın kuruluşu tarafından yapılan anketlerde halkın çoğunluğunun bu kararı desteklemediğinin ortaya çıkması üzerine yasa tasarısına ‘Hayır’ oyu veren Selçuk Öztürk Son Haber’e yasa ile ilgili özel açıklamalarda bulundu.

DENK Partsinin Rotterdam’da bulunan genel merkezinde Son Haber ekibini karşılayan Öztürk, “ Biz organ bağışına karşı değiliz, yasanın çıkış şekline karşıyız’ dedi.
D66 Partisi tarafından gündeme getirilen ve Temsilciler Meclisi’nden 74 ‘Hayır’ oyuna karşı 75 ‘Evet’ oyu ile kabul edilen yasa tasarısına neden karşı oldukları hakkında Öztürk, “ Yasa tasarısına gore Hollanda yaşayan herkese ( Hollanda vatandaşı olsun olmasın ) kişinin ölüğmü halinde organ bağısı yapıp yapmayacağı sorulacak. Kişilere iki mektup gönderilmesi bu mektuplara cevap vermemesi halinde kişinin organ bağışı yaptığı var sayılacağı belirtiliyor, işte biz bu noktada yasaya karşı çıktık” dedi.

Ne gibi sakıncaları olabileceği şeklinde sorumuza ise Öztürk, “ Bugün Hollanda’da 2 milyondan fazla insan okuma yazma bilmiyor. Evine gelen mektupta ne yazdığını tam olarak anlaması bir yana, çoğu insan bu tür mektupları açmıyor bile. Kişi evet veya hayır demediği halde ölümü halinde organlarının alınacak olması kabul edilemez. Böyle söylüyoruz diye bazı çevreler bizi organ bağışına karşıymışız gibi gösterme çabası içinde. Bunu Müslümanlıkla bağdaştırmak isteyenler bile var. Oysa bilinmelidirki organ nakli konusunda camilerimiz de bile bir çok kampanya yapılmıştı ve biz de bu kampanyalara zaman zaman destek verdik” ifadelerini kullandı.

Yapılacak bağışlarla bir çok insanın hayatının kurtulacağıni vurgulayan Öztürk, “ Bu bağışları yapan insanlar bilinçlendirilerek gönül rızası ile yapmak zorunda. Hatta yasa teklifinde bir başka nokta ise daha ilginç. Örneğin, ölen bir kişi organ bağışında bulunmadan öldü. işe yarayan organları alınmadan önce yakınlarına şu soru sorulacak. Bu kişi organ bağışında bulundu mu, denecek. Yakınları yok bulunmadı, deseler bile o zaman bunu ispatla denecek. Şimdi böyle bir durumda ölen kişinin yakını hangi derdine yansın. Sevdiği birinin ölümüne mi yoksa, daha acıları taze iken cesedin kesilip biçilmesine mi? Böyle saçma bir durum” dedi
150 kişilik Hollanda Temsiciler Meclisinde yasa tasarısına 74 hayır oyuna karşı 75 evet oyu verilmesini de açıklayan Öztürk, O gün bir milletvekiili elde olmayan nedenlerle oylamaya katılamadığını söyledi.Şayet katılmış olsaydı Hayır oyu verecekti. Böylece 75 Evet, 75 hayır oyu ile yasanın meclisten geçmesi mümkün olmayacaktı” dedi.
Hollanda yasalarına gore 150 kişilik Temsilciler Meclisinden geçen yasa tasarısının yürülüğe girmesi için 75 kişilik Senato’da salt çoğunluğun oylarını alması gerekiyor. Organ bağışı konusunda yaşanan tarışmalara son nokyatyı senetonun verceği karar koyacak.

©SONHABER.EU