Almanya Başbakanı Angela Merkel, ülkeye gelen mültecilerin riskten çok şans taşıdıklarını söyledi. 1960'larda misafir işçi göçündeki yapılan hataların tekrarlanmayacağını belirten Merkel, hızlı bir şekilde mültecilerin topluma uyumları için çalışmalara başlanması gerektiğini ifade etti. 2016 bütçesinin merkezinde ise mültecilere ayrılacak ödenek yer alıyor.

Federal Meclis'te yeni yasama yılının başlamasıyla 2016 bütçe görüşmelerine mesaisine başlandı. Dün meclis oturumuna katılan ve konuşan Başbakan Angela Merkel'in gündeminde mülteci krizi vardı. Almanya'nın sorunun üstesinden gelecek güçte olduğunu bir kez daha tekrarlayan Merkel, "Eğer biz cesur olursak, bu soruna Avrupa Birliği nezdinde çözüm bulabiliriz." dedi. AB'nin evrensel insan hakları temeli üzerine kurulduğunu hatırlatan Başbakan Merkel, AB'nin mülteci sorununda başarısız olması durumunda birliği bir arada tutan temel değerlerin zarar göreceği uyarısında bulundu. Almanya'ya bu yıl içinde 800 bin insanın iltica başvurusunda bulunacağını belirten Merkel, sayıdan öte Macaristan'da kamyon içinde havasızlıktan ölen 71 kişi ve Türkiye'de Bodrum sahiline vuran minik Aylan'ın cansız bedenini ima ederek, mültecilerin kaderlerine dikkat çekti.

MİSAFİR İŞÇİLERDE YAPILAN HATALAR TEKRARLANMAYACAK

Almanya'ya gelen mültecilerin topluma uyumlarının sağlanması için hızlı şekilde harekete geçileceğini söyleyen Merkel, 1960'larda çalışmak için gelen misafir işçilerde yapılan hatalardan ders alındığını dile getirdi. 1960 ve 1970'lerde gelen misafir işçilerin tekrar ülkelerine geri dönecekleri fikrinden hareket eden Almanya, 2000 yılına kadar uyum çalışmalarına ağırlık vermemişti. Merkel, Meclis'teki konuşmasında ayrıca Almanya'da kalma hakkı olan mültecilerin burada geçerli olan kurallara dikkat etmeleri ve uyum istemeyen bir sınıfın oluşmaması gerektiğini söyledi.

EKONOMİK NEDENLERLE GELENLER KESİNLİKLE GERİ GÖNDERİLECEK


Özellikle Balkan ülkelerinden ekonomik sebeplerle gelen göçmenlerin kesinlikle geri gönderileceği bilgisini veren Merkel, geri gönderilme işlemlerinin bu zamana kadar olduğundan daha hızlı ve somut olacağını kaydetti. Mülteci yurtlarına saldırıları "utanç verici" olarak nitelendiren Başbakan Merkel, mültecilere yönelik nefret söylemlerini kullanan ve yayanlara, mülteci yurtlarını kundaklama girişimlerine karşı en sert yasalarla mücadele edileceğini vurguladı. Geçtiğimiz hafta Macaristan'dan trenlerle ve yürüyerek Almanya'ya gelenlerin kontrolsüz şekilde ülkeye girişlerine izin verilmesini savunan Merkel, insani nedenlerden dolayı buna izin verildiğini hatırlattı.

2016 BÜTÇESİNDE YENİ BORÇ OLMAYACAK


Mültecilere ayrılan bütçenin 6 milyar Euro'ya yükseltilmesine rağmen federal hükümetin 'sıfır yeni borç' politikasından sapmayacağını söyleyen Merkel, federal hükümetin hazırladığı bütçenin sağlam ve dayanıklı mali planlaması sayesinde hesapta olmayan harcamalarında altından rahatlıkla kalktıklarını dile getirdi.

Haberler.com