NRC gazetesinin 100 bin açık kaynak verileriyle yaptığı bir araştırma, Philips’in 3 bin 700 şikayeti ve cihazları kullanan 10 kişinin ölümünü, Amerikan denetleme kurumu FDA’dan gizlediğini ortaya çıkarttı. Gazete, zararlı köpük parçacıklarına ilişkin ilk raporun 2010 yılına dayandığını belirtiyor. Gazete, Hollandalı bir cihaz kullanıcısının ölümünün de bildirilmediğini belirtiyor.

NRC’nin ProPublica araştırma kolektifi, Amerikan gazetesi Pittsburgh Post-Gazette ve Chicago'daki Northwestern University'nin öğrenci ekibi ile birlikte yaptığı veri araştırmasında, müşterilerin, doktorların ve yakınlarının deneyimleri ve şikayetlerinin yer aldığı veriler gözden geçirildi.

Yapılan analizlerde; yüzde 70’i bozuk bir solunum cihazı veya solunum cihazlarındaki köpüğün ayrılması gibi teknik arızalardan oluşan bildirimlerin,  şirket tarafından FDA'ya otuz gün içinde bildirilmesi gerekirken bildirilmediği ve en sonunda 2022 yılında gizlenen şikayetlerin kuruma gönderildiği ortaya çıktı. 

NRC, Amerikan kurallarına göre Philips'in bu dosyaları hemen araştırıp sonuçları FDA ile paylaşması gerektiğini; ancak bu işlemin yıllarca yapılmadığını belirtti.

Amerikan yan kuruluşu Philips Respironics, 2021 baharına kadar FDA'ya sadece otuz bildirimde bulundu. Gazeteye göre, bu durum FDA’nın tüm bildirimlerden haberdar olması halinde daha önce müdahale edip edemeyeceği konusunda soru işaretleri doğuruyor.

Şikayetler ana merkeze ulaşmadı
NRC'ye konuşan bazı kişilere göre, köpükle ilgili sorunların boyutu özellikle yazılım sorunları nedeniyle, uzun süre belirsiz kaldı. Pittsburgh ve Amsterdam'daki bilgisayar sistemleri, şikayetlerin Hollanda'daki ana merkeze ulaşmasını önleyecek şekilde birbirine bağlandı. Philips'in bir sözcüsünün gazeteye bildirdiğine göre, 2021 yazında bu duruma müdahale edildi.

Veri tabanındaki elde edilen bilgilere göre, yaklaşık 17 bin Philips müşterisi, astım ve nefes darlığı gibi hava yolu ile ilgili rahatsızlıklar yaşadı. Ayrıca araştırma ekibinin ortaya çıkarttığı bilgide, ölümle ilgili 370 bildirim yapıldığı ortaya çıktı. Bildirilen şikayetlerin gerçekten Philips cihazlarının kullanımından kaynaklanıp kaynaklanmadığı ise belirlenemedi.

NRC'nin araştırmasında Philips'in, şirketin apne cihazını kullanan Hollandalı bir hastanın ölümü hakkında bir araştırma yapmaktan kaçındığına da vurgu yapıldı. 65 yaşındaki adamın oğulları, babalarının öldüğü nadir bir akciğer hastalığı olan idiopatik akciğer fibrozisini cihazın kullanımıyla ilgili olduğunu iddia etti. Normal şartlarda şirketin böyle bir bildirimi Sağlık ve Gençlik Denetimi Birimine iletmesi gerekiyordu. Ancak Philips yönetimi Şubat 2023'te hasta yakınına bir mektup gönderdi. Philips bu şekilde Avrupa’da da tıbbi cihazlar için geçerli olan mevzuatı ihlal etmiş oldu.

FDA’nın raporu
2021 yazında Philips, sağlık riskleri nedeniyle 15 milyondan fazla solunum cihazını, tüketicilerin kullanım sırasında zararlı köpük parçacıkları ve gazları soluyabileceği nedeniyle geri çağırdı. 

Aynı yıl sonbaharda, FDA tarafından yayınlanan bir raporda, Philips'in 2015'ten itibaren cihazların tehlikesi hakkındaki güçlü uyarı işaretlerine çok az ya da hiçbir müdahalede bulunmadığı vurgulandı. 

FDA raporunda, Philips ile köpüğün üreticisi arasındaki Ekim 2015'teki bir e-posta yazışmasına atıfta bulunuldu ve Philips'in köpüklerde sorunlar olduğunu yazdığı ve üreticinin de bunu doğruladığı belirtildi.

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş