Rumi Trail Özbekistan

Hollanda’ da yaşayan kurduğu uluslararası kültür rotaları ile ün kazanan gezgin Sedat Çakır, Mevlana İzinde Projesine Özbekistan’ı da dahil etti. Gezi; Afganistan’ın Türkmen bölgesindeki Belh’de dünyaya gelen ünlü mutasavvıfın, bir göçmen olarak yetiştiği iklim coğrafyalarına atıfda bulunarak, Konya’ya kadar uzanıyor.
Bu yeni kültür rotası, başta Avrupalı turistler olmak üzere, meraklılarına bölgenin kültürel ve tarihi değerlerini tanıtmayı amaçlıyor.

Çalışmanın detaylı bir şekilde hazırlanması için Özbek yetkililerden de destek alındığı belirtiliyor. Ayrıca Sedat Çakır proje ile ilgili Taşkent’te bir sunum yapacak.  
Ayrıntılı bilgi için: (https://traveltomorrow.com/cycling-in-uzbekistan-rumi-trail/)

Ebru Sanatı'nın anavatanı Özbekistan`da

Gezi esnasında; Hollanda'da yaşayan, Özbekistan mimari eserleri fotografları üzerinde denemeler yapan, modern ebru sanatçısı Yusuf Akkaya'nın Taşkent Ilimler Akademisinde sergi açacağı belirtiliyor.

Başta Nasiba Satiboldieva olmak üzere,  Özbek sanatçılarla atölye çalışmalarına da katılacak olan Akkaya, sergi ile ilgili yaptığı açıklamada "Türkiye'ye Ebru'nun Özbekistan'dan geldiğini biliyoruz. Ebru tüm dünyada artık tanınıyor ancak yüzlerce yıl önceki tekniklerle bugünkiler farklı. Kültürel gezi esnasında kısa ebru çalıştayları ile kendi stil ve tekniğimi Ebru'nun anavatanı, ata diyarında gösterebilmek benim için bir vefa borcu" dedi.

Kazakistan da  Hollandaca anlatılacak

Özbekistan hakkında Hollandaca  tanıtıcı bir kitap yayımlayan gazeteci Burhanettin Carlak düzenlenen gezi hakkında, mütevazı kültürel aktivitelerle Avrupa Türkleri'nden bölgeye ilginin giderek arttığını belirterek, kültürel bağların güçlenmesi amacı ile farklı bir konsept geliştirdiklerini belirtti. Hollandaca dilinde Kazakistan'ı anlatan bir çalışma başlattığını belirten Carlak, Türk mutasavvıf geleneğinin öncülerinden Hoca Ahmet Yesevi hazretlerinin makamından başlayarak, kimliğimizin mihenk taşlarına olan ziyaretleri sürekli yapacaklarını belirterek, "Her şehirde ilmi ağırlığı olan şahsiyetlerle de biraraya gelerek doğru kaynaklardan yararlanacağız" dedi. 

Yesevi'yi alanında uzman Prof Dr Dosay Kenjetay'la, Ali Şir Neva-i'yi ise Gülnaz Sattarova'dan dinlemek için sabırsızlandıklarını anlatan Carlak, bu gezi sonrası Hollanda’da yine etkinlikler düşündüklerini belirtti.

Bölgedeki  reformların, altyapı çalışmalarının ve THY`nin artan  destinasyonları gibi olumlu faktörlerle bölgeye ziyaretlerin daha cazibeli ve konforlu hale geldiğini belirten Carlak, kültürel bağları güçlendirmeye yönelik özel konseptleri geliştirmeye devam edeceklerini kaydetti.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

©️SONHABER.EU