Hollanda'daki sigara fiyatları tiryakileri Lüksemburg ve Türkiye'ye yönlendirdi Hollanda'daki sigara fiyatları tiryakileri Lüksemburg ve Türkiye'ye yönlendirdi

Halk arasında maymun çiçeği virüsü olarak bilinen mpox virüsünün yeni varyantı, Afrika'da hızla yayılmaya devam ediyor. Geçtiğimiz çarşamba günü Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) küresel bir olağanüstü hal ilan edildi. Bu hafta ise yeni varyant Avrupa'da ilk kez Afrika'dan İsveç'e dönen bir kişide tespit edildi. Bu gelişmeler Avrupa’dan Asya’ya kadar milyonlarca kişinin aklına birkaç yıl önce yaşadığımız pandemi dönemini getirdi. Özellikle sosyal medyada yapılan paylaşımlarda “yeniden kapanacak mıyız?” sorusunu soranların sayısı günden güne artmaya başladı.

Mpox virüsünün daha bulaşıcı ve tehlikeli olan bu yeni varyantı, özellikle son aylarda 14 bin kişiye bulaştı ve 500'den fazla kişinin ölümüne neden oldu. Ancak uzmanlar henüz paniğe gerek olmadığını belirtiyor.

Ocak ayında Kongo'da keşfedilen yeni varyantı araştıran ilk enstitülerden biri olan Antwerp Tropikal Tıp Enstitüsü Profesörü Laurens Liesenborghs, durumun yakından takip edilmesi gerektiğini ancak paniğe gerek olmadığını belirtti.

Liesenborghs, "Bu bir covid senaryosu değil. Virüs, esas olarak cinsel temas yoluyla bulaşıyor. Dolayısıyla yaraları olan biriyle yakın ve doğrudan temas kurmalısınız" açıklamasında bulundu.

Aşı kampanyası için henüz erken
Liesenborghs, şu anda bir aşı kampanyası başlatmanın çok erken olduğunu ve bu tür bir kararın sağlık yetkilileri tarafından dikkatle değerlendirildiğini belirtti. Belçika’da 2022'de yürütülen hedefe yönelik aşılama kampanyası sayesinde nüfusun virüse karşı iyi korunduğu düşünülüyor. Avrupa’da yeni bir enfeksiyon dalgasının oluşup oluşmayacağı ise henüz belli değil.

Virüs hakkında şimdiye kadar yapılan açıklamalarda bulaşın, cinsel temas, tükürük veya kontamine olmuş giysiler yoluyla olduğu belirtildi. Bu virüsden kaynaklı rahatsızlıkların başında vücutta yaygın deri döküntüleri görülmekte.

Mpox, ilk olarak maymunlarda keşfedildiği için "monkeypox" olarak adlandırılmıştı. DSÖ, virüsün ismini, ayrımcılığı önlemek adına hayvan veya ülke isimleri vermekten kaçınmak amacıyla değiştirdi.
Haber: Halil Uygun
©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş