Yağışlı havalar ve Kuzey yarım kürede günün kısalması ile hayatlarımızın renkliliği de bir nebze azalabiliyor. TransferGo olarak kışı huzurlu ve mutlu geçirmek için yapılabilecek 10 şeyi listeledik.

Bir güneş ülkesi olarak, bahar ve yaz aylarının cıvıl cıvıl ve neşeli hallerini hepimiz özlüyoruz. Özellikle Kuzey Avrupa’da yaşayanlarımız, kış aylarının gelmesiyle güneşten oldukça yoksun kalıyor. Yaz tatillerinde Türkiye’ye giderek Güneş depolasak da, bütün kış yetecek kadar enerji yüklemesi yapmak mümkün olmuyor. Bataryanızı kışın nasıl doldurabilirsiniz sorusuna cevap hazırladık.

Kış ambiyansı
Kış uykusunu kim, ne zaman ve neden yürürlükten kaldırdı bilmiyoruz ama kış kaçınılmaz bir gerçek. Bu sebeple yapılabilecek şeylerin başında zevk almayı öğrenmek gerekiyor. Bahar temizliği gibi kışa girerken de ritüeller oluşturup, evinizin dekorasyonunda ufak çaplı değişiklikler yaparak, evinizde bir cafe ortamı oluşturabilirsiniz. Peri ışıkları, mumlar, tütsüler, baharatlı çaylar size bu süreçte eşlik edebilir. Yağışlı havalarla ve pandemiyle evlerde geçirdiğimiz zamanın artmasından dolayı evde bir sinema ortamı yaratmak adına bir projektör almanız da keyif seviyenizi yükseltecektir.

Doğa yürüyüşleri ve spor
Her ne kadar evimizi kış uykusuna hazır hale getirmiş olsak da, zaman zaman inimizden çıkmak da gerekiyor. Günde en az yarım saat açık havada yürüyüşe ya da koşuya çıkmanız sağlığınız için çok önemli. Yapılan araştırmalara göre kışın tükettiğimiz karbonhidrat seviyesi de artış göstermekte Bu sebeple hareketle kalarak kilo almanın da önüne geçebilirsiniz.

Sosyalleşme 
Kış günlerinde izolasyon da kış depresyonuna ortam hazırlayan faktörlerden. Bu süreçte arkadaşlarınızla ve sosyal çevrenizle de bağınızı koparmamaya özen gösterin. Doğa yürüyüşlerini ya da spor aktivitelerinizi arkadaşlarınızla planlayın. Bir partneriniz varsa bu süreçte partnerinizle birlikte geçirilen surenin de yoğun olması mümkün. Bu sebeple bu tür aktivitelerde kendinize tek başınıza zaman ayırmanız da önemli.

Psikolojik destek
Arkadaşlık tabii ki büyük bir destek unsuru; fakat bazı konularda profesyonel yardım almak gerekebilir. Ne mutlu ki 2020’li yıllar psikolojik destek alma tabusunun derinden çatlamaya ve yıkılmaya başladığı bir dönem oldu. Eğer modunuzdaki mevsimsel çalkantı yıldan yıla şiddetleniyor, bu süreçte kendinizi sosyal çevrenizden tamamen soyutluyor, uyku ve sağlık problemi yaşıyorsanız, bir uzmanla görüşme fikrini mutlaka gözden geçirin.

Uyku 
Modern insanın en büyük sorunlarından birisi de uyku. Uykuya dalamamak, sıklıkla uyanmak, uyku kalitesinin düşüklüğü gibi konuların olduğu pastadan hepimize birer dilim düşüyor. Her ne kadar çok ciddiye almasak da uyku konusunun üzerine düşmek önemli. Güzel haber ise çözüm sunan reçetenin oldukça açık, net ve okunur olması. Uzmanlara göre uymanız gereken asgari kurallar şöyle:

  • Kahve tüketiminizi azaltın 
  • Akşam alkol tüketmeyin
  • Yatağa gitme saatinizi düzenli olmasına olabildiğince özen gösterin ve 8 saat uyuyun
  • Yatağa gitmeden en geç 30 dakika önce telefon, bilgisayar ve televizyon ekranlarından uzaklaşın.

Işık terapisi
Bu konu ile ilgili piyasada oldukça farklı ürünler mevcut. Mesela kışın uyanma konusunda güçlük yaşıyorsanız alarm kurulabilen uyanma ışığı edinebilirsiniz. Bu ışık kaynağı uyanacağınız saate yakın bir zamanda aktive oluyor ve siz uyanana kadar yavaşça aydınlanıyor. Bu sayede uykunuzdan alarm sesiyle sıçrayarak uyanmak yerine sakince uyanma şansınız oluyor. Alternatif olarak gün ışığına benzer bir aydınlıkta tasarlanan masa lambaları ya da mavi ışıklar kullanabilirsiniz.

D Vitamini
Teknoloji bizlere her ne kadar farklı ürünler sunsa da bazı konularda çözümler yetersiz kalabiliyor. Son yıllarda yapılan araştırmalarda D vitamininin kemik gelişiminin dışında depresyonu önlemeye ve bağışıklık sistemini geliştirmeye fayda sağladığı tespit edildi. Bu sebeple sizin de düzenli olarak güneş banyosu yapma şansınız yoksa, ister damla ister tablet olarak ilave D vitamini alabilirsiniz.

Meditasyon
Meditasyon koşuşturmacalı hayatlarımızda adeta bir bekletme tuşu gibi imdadımıza yetişiyor. Bu sebeple de artık her yol meditasyona çıkıyor. Bu; dilerseniz 10 dakikalık bir nefes egzersizi, 20 dakikalık vücut tarama, 30 dakikalık EMDR ya da 90 dakikalık bikram yoga olabilir. Ne olursa olsun siz de meditasyon hayatınıza mutlaka entegre etmeye çalışın.

Fonksiyonlu tekstil ürünleri
Kış aylarında kalın kabanlar, kışlık çizmeler, şık kazaklar giymeyi hepimiz seviyoruz. Fakat bazen bu kıyafetler üzerimize yük olabiliyor. Hatta yağmurlu havalarda bu tür kıyafetler bazen bir stres faktörüne bile dönüşebiliyor. Almanlar der ki “kötü hava yoktur, kötü kıyafet vardır”. Siz de yağmurlu havalarda fonksiyon odaklı kıyafetleri hayatınızı sokabilirsiniz. Böylece ıslanmadan, terlemeden, bunalmadan ve hafif bir şekilde toplu taşımanın tadını çıkarabilirsiniz. 

Soğuk duş
Kışın soğuk duş alma fikri konusunda sizi ikna etme çabası göstermeden bu bilgiyi sizinle paylaşmak istiyoruz: Son dönemlerde soğuk suyun mucizevi etkilerini de duymaya başladık. Farklı kaynaklar düzenli bir şekilde yapılan soğuk su terapisinin de depresyona iyi geldiğini belirtiyor. Bu konuyla ilgili bilginizi derinleştirmek isterseniz Wim Hof Method sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

TransferGo’yu dilerseniz iş, dilerseniz kişisel amaçlı kullanabilirsiniz. Size kolaylık, karşı koyulamayacak fiyat avantajları ve güvenilir bir hizmet sunma sözü veriyoruz. İnternet üzerinden para transferleri için şimdi kaydolun.