Dünya genelinde kanser, önde gelen ölüm nedenlerinden biri olmaya devam ediyor. Dünya Sağlık Örgütü'ne göre, yılda yaklaşık 10 milyon kişi kanser nedeniyle yaşamını yitiriyor. Bununla birlikte, erken teşhis ve tedavi hayat kurtarıcı olabiliyor.

Doktorlar, bilim insanları ve araştırmacılar, kanseri doğru bir şekilde tanımlayabilen bir yapay zeka modeli geliştirdi. Royal Marsden NHS Foundation Trust, Institute of Cancer Research ve Imperial College London'daki uzmanlar tarafından tasarlanan yapay zeka (AI) aracı, bilgisayarlı tomografilerde (BT) görülen anormal büyümelerin kanser kaynaklı olup olmadığını tespit edebiliyor.

Lancet'in eBioMedicine dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, söz konusu algoritma, mevcut yöntemlerden daha verimli şekilde çalışıyor.

Royal Marsden'den Dr. Benjamin Hunter, gelecekte, bu yöntemin erken teşhisi kolaylaştırabileceğini ve erken müdahaleyle tedavide daha başarılı olunabileceğini açıkladı.

Yapar zeka 22 vakadan 18’inde erken müdahale önerisi verdi
Araştırma ekibi, AI algoritmasını geliştirmek için büyük akciğer nodülleri olan yaklaşık 500 hastanın BT taramalarını kullandı. Daha sonra AI modelinin kanserli nodülleri doğru bir şekilde tanımlayıp tanımlayamayacağını belirlemek için test edildi. 

AI modeli, bu gruptaki yüksek riskli hastaları tespit edebildi. Çalışmaya göre, kanserli olduğu doğrulanan nodüllerin 22'sinden 18'i (%82) erken müdahale önerilebilecek vakalardı.

Teknik; insan gözünün kolayca tespit edemediği tıbbi görüntülerden hayati bilgileri çıkarmayı hedefliyor.

Kaynak: The Guardian

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.euya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.