İsveç’te terör örgütü PKK/YPG yandaşlarının Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a benzetilen bir cansız mankeni başkent Stockholm’deki belediye binasının önünde ayaklarından asmasına tepkiler gelmeye devam ediyor.

Perşembe günü gerçekleşen çirkin eylemin görüntülerini sosyal medya hesaplarından paylaşan ve kendilerini “Rojova Destekçisi” olarak adlandıran grup, Erdoğan’ı 2. Dünya Savaşı’nın son günlerinde idam edildikten sonra baş aşağı asılan İtalya’nın faşist diktatörü Benito Mussolini’ye benzeterek, “Tarih diktatörlerin nasıl sona erdiğini gösteriyor. Erdoğan’ın istifa zamanı geldi. Bu fırsatı değerlendirin ve istifa edin ki Taksim Meydanı’nda baş aşağı asılı kalmayasınız” şeklinde açıklama yaptı.

Stockholm Belediye binası önünde gerçekleşen bu çirkin olay sonrasında gerek Türkiye gerekse Avrupa ülkelerinden birçok çevre yapılanları kınadı.

Uluslararası Demokratlar Birliği’nden (UID) set tepki

UID baskanı
İsveç'te terör örgütü yandaşlarının, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yönelik yaptıkları çirkin eyleme Avrupa'da yaşayan Türkler de kayıtsız kalmadı. Uluslararası Demokratlar Birliği (UID),Genel Başkanı Köksal Kuş, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a karşı yapılan saldırıyı sert bir dille kınadı.

Kuş, yapılan bu hareketi Avrupa'da yaşayan Türkler adına kınadıklarını dile getirerek, "Böyle bir hareketin bir daha ülkemize, Cumhurbaşkanımıza karşı yapılmamasını özellikle istirham ediyorum" dedi.

"Türkiye'deki seçimler öncesi, Avrupa'da terör örgütü yandaşlarının provokasyonlarının artabileceğine" dikkati çeken Kuş, Avrupa'da yaşayan Türklerin her daim Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yanında olduğunu vurguladı. Kuş, “Umuyorum ki Avrupa bunun farkına varır ve gereğini yapar. Aksi takdirde huzursuzluk Avrupalılar için iyi olmayacak“ dedi.

İsveç Başbakanı Kristersson: NATO başvurusuna karşı sabotaj

isveç başbakanı
İsveç Başbakanı Kristersson, terör örgütü PKK/YPG destekçilerinin başkent Stockholm'de belediye binası önündeki provokasyonunu, İsveç'in NATO üyeliği başvurusuna karşı "sabotaj" olarak niteledi.

Kristersson, ülkesinin TV4 kanalına yazılı olarak yaptığı açıklamada, tarihi belediye binası önünde toplanan bir grup terör örgütü PKK/YPG destekçisinin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a benzetilen bir kuklayı, binanın önündeki direğe asmasına tepki gösterdi.

Eylemin sorumsuzca yapıldığına işaret eden Kristersson, "İsveç'in NATO üyeliği başvurusuna karşı sabotaj olarak tasarlandığını söyleyebilirim. İsveç'in güvenliği için tehlikeli bir durum" değerlendirmesinde bulundu.

Kristersson ayrıca, "Önde gelen iki siyasetçisi suikasta kurban giden İsveç'te, bir ülkenin demokratik yolla seçilmiş liderinin böyle sahte biçimde infazının gerçekleştirilmesi çok ciddi bir durum" ifadesini kullandı.

İsveç'te 1986 yılında Başbakan Olof Palme, 2003'te de Dışişleri Bakanı Anna Lindh suikasta uğramıştı.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu:Sorumlulukları var, kınayarak kaçamazlar

Cavusoglut
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, yapılan çirkin gösteri ile ilgili "Burada İsveç'in sorumluluğu var, kınamakla sorumluluktan kaçamazlar. Hangi konuda mutabakata vardıysak onun sorumluluğunun yerine getirilmesini istiyoruz" dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İtalya Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Antonio Tajani ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Çavuşoğlu, İsveç'te dün terör örgütü yandaşları tarafından gerçekleştirilen eyleme şu sözlerle tepki gösterdi:
"Irkçı ve nefret suçu içeren bir eylemle mücadele etmesi gerekiyor. İsveç'te daha önce de eylemler olmuştu. Bu seferki eylem şehrin merkezinde, herkesin gözünün önünde gerçekleşti. Burda İsveç'in sorumluluğu var, kınamakla sorumluluktan kaçamazlar. Üçlü ahidname son derece açık. Biz ne fazlasını ne eksiğini istiyoruz. Hangi konuda mutabakata vardıysak onun sorumluluğunun yerine getirilmesini istiyoruz. Terör örgütünü destekleyici faaliyetler de devam ediyor. İsveç bunları engelleme taahhüdünde bulundu ama eylemler devam ediyor."

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.