Kamu yayıncısı NOS ve NRC tarafından yapılan araştırmada, onlarca Bunq müşterisinin dolandırıcıların hedefi olduğu ortaya çıktı. Son vaka yaklaşık iki hafta önce yaşandı. 

Her iki gazetenin haberine göre, 28 mağdurun toplam 1,6 milyon euro parası çalındı. Haberin yayınlanmasının ardından, Bunq'ta phishing kurbanı olan yeni mağdurlar ortaya çıktı ve dolandırıcıların yaklaşık 1 milyon euro daha çaldığı anlaşıldı. Yeni mağdurlarda vaka başına 100.000 euroya varan kayıplar olduğu belirtildi.

Uzmanlar, çalınan miktarın büyüklüğünün şaşkınlık yarattığını belirtirken, diğer bankalarda bulunan güvenlik önlemlerinin Bunq'ta olmadığını ve neredeyse hiç kimsenin tazmin edilmediğini vurguladı. Bunq ise mağdurlar için bir e-posta adresi açtığını duyurdu.

Birçok mağdur, banka merkezinden bir çalışan tarafından arandığını belirtiyor ancak banka bu bilgiyi doğrulamıyor. NOS’e açıklama yapan ve hesabını güncellemesi için gelen bir SMS mesajındaki bağlantıya tıklayıp tüm parasını kaybeden Arco de Graaff, hatanın kendisinde olduğunu belirtirken, Mart ayında 99.000 euro kaybettiğini ve birçok kez bankaya ulaşmaya çalıştığını aktardı. Geçtiğimiz hafta yayınlanan haberden sonra bir anda arandığını belirten Arco de Graaff, “Ertesi gün çalınan paranın tazmin edilmeyeceğini bildiren bir e-posta aldım” dedi.

OM (Savcılık) soruşturma açtı
İnternet korsanları parayı o kadar hızlı çalıyorlar ki, polisin parayı bulması neredeyse imkansız hale geliyor. Geçtiğimiz haftalarda NOS ve NRC ile konuşan mağdurların çoğu, şu anda hukuk mücadelesi verdiklerini ve suç duyurusunda bulunduklarını belirtiyor.

Oost Nederland Savcılığı da "ihbarlara dayanarak, bir online bankada yaşanan phishing'e odaklanan bir soruşturma başlatıldığını" belirtti. Şikayetlerde, zarar miktarının alışılmadık derecede yüksek olduğu kaydedildi.

Hollanda’da geçen yıl 139 kişi boğularak hayatını kaybetti Hollanda’da geçen yıl 139 kişi boğularak hayatını kaybetti

Phishing
Phishing'de dolandırıcılar, bir banka veya kredi kurumunun sitesini taklit ediyor. Bu sayede kurbanlarını avlamaya çalışan dolandırıcılar, SMS veya e-posta yoluyla "Hesabınızı doğrulayın!" gibi çağrılar yaparak bir link gönderiyor. Kişinin linki tıklayarak bilgilerini girmesi isteniyor.

Girilen giriş bilgileri, hesapları boşaltmak için kötüye kullanılıyor. Bunq'ta müşterilerin giriş yapmayı da onaylamaları gerekir, bu nedenle suçlular genellikle kurbanı arayıp yüz taraması yapmaya teşvik ediyor.

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş