Kamu yayıncısı NOS’nin I&O Research araştırma bürosuna yaptırdığı bir ankete göre, Hollanda’da erişkinlerin neredeyse yarısının, korona virüse karşı kullanılan hatırlatma dozunu yaptırmayı düşünmüyor. Özellikle 18 ile 34 arasındaki gençler korona virüsüne karşı korunmak için yenilenen hatırlatma dozuna gerek olmadığını düşünüyor.

Hollanda’da bugün Pfizer ve Moderna'nın yenilenen korona aşılarıyla yeni bir aşı kampanyası başlatıldı. Yeni aşıların korona virüsün omikron varyantına karşı daha iyi koruma sağlamak için yenilendiği belirtilmekte.

I&O Research araştırma bürosunun anketine göre yeni hatırlatma dozuna karşı ilgi, oldukça düşük. Araştırmacılara göre şuana kadar hatırlatma dozu yaptırmamış olanların yaklaşık yüzde 36,1 yeni aşı kampanyasına katılmayacak. 

Daha önce hatırlatma dozu yaptıranların yüzde 17’si ise bugün başlayan aşı kampanyasına dahil olmayacağını belirtiyor. Öte yandan geçen yıl hatırlatma dozu yaptıranların yüzde 67'si muhtemelen tekrar aşı olacak. 

Gençler arasında ‘istek’ oldukça düşük
Eylül ayının ilk haftası yapılan ankette katılımcıların yaş ortalamalarına göre bakıldığında ortaya çıkan tabloya göre 18 ile 34 yaş arasında, geçen yıl hatırlatma dozunu yaptırmış olanların yüzde 32’si tekrar aşı olmayı istemiyor veya düşünmüyor. Yüzde 44’ü ise büyük ihtimalle yaptıracağını belirtiyor.

Katılımcılardan 35 ile 49 yaşları arasında olanların yüzde 22’si tekrar hatırlatma dozu yaptırmayı düşünmediğini veya yaptırmayacağını belirtiyor. 

Araştırmada ortaya çıkan bir diğer önemli nokta; vatandaşlar arasında aşının bir “mecburiyet” yerine “kişinin kendi seçimi olması gerektiği” düşüncesi. Pandeminin yoğun dönemlerinden biri olan 2021 yılı Aralık ayında vatandaşların yüzde 49’u aşının talebe göre olmasını savunurken bu oran şuanda yüzde 17’e kadar yükselmiş bulunmakta.

Hatırlatma dozunun mecburi olmasını savunanların oranı giderek düşüyor. 2021 Aralığında yüzde 36 aşı mecburiyetini savunurken bu oran şuanda yüzde 14’e kadar düşmüş durumda.

I&O Research bürosu tarafından 9-12 eylül tarihleri arasında yapılan araştırmaya 18 yaş üstü 2 bin 684 kişi katıldı. 

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.