Hollanda’nın geleneksel lezzetlerinden “oliebol” ekonomik krizin kurbanı olacak gibi gözüküyor. Her yıl ekim ayı başlarında hemen hemen her mahallede kurulan oliebol tezgahları bu yıl lüks kategorisine girecek gibi duruyor. Derin yağ içerisinde kızartılarak hazırlanan hamur toplarının fiyatı geçen yıla göre ortalama yüzde 20 artacak. 

Rotterdam ve çevresindeki yerel haberlere odaklanan Rijnmond.nl sitesinin bölgede yaptığı bir araştırmaya göre, bu yıl yaşanan yüksek enflasyon ve başta yağ ve un olmak üzere malzeme fiyatlarındaki artış, olibol tezgahı sahiplerini şimdiden endişeye düşürdü. 

Haber sitesinin görüştüğü tezgah sahipleri, enerji ve malzeme fiyatlarının ciddi şekilde arttığını ve mecburen bunu oliebol fiyatlarına yansıtmak zorunda kaldıklarını belirtiyor.

Hollanda’da 16 kez “En iyi oliebol tezgahı” unvanını alan Richard Visser, sadece enerji fiyatlarının değil, aynı zamanda hammaddelerin de daha pahalı hale geldiğini belirtirken “Geçen yıl bir litre yağ için 1,59 ödüyordum. Bu şimdi 3.69 euro. Bir tavada yaklaşık 40 ila 50 litre yağ olduğunu hayal edin. Bu çok pahalı. Un yüzde 33 daha pahalı hale geldi, ancak şeker pancarı gazla ısıtıldığı için pudra şekeri de çok daha pahalı.” şeklinde açıklama yaptı.

Bazı tezgah sahipleri ise enerji fiyatlarındaki artışa rağmen, ocak ayından itibaren hammadde tedariki yapmaya başladıklarını ve elindeki stokla biraz rahat nefes alacaklarını belirtiyor.  

“Bu yıl olibollar lüks kaçabilir”
Rijnmond’a konuşan bir çok tezgah sahibi, geçen yıla göre bu yıl oliebol fiyatlarına zam yapmaktan zorunda kaldığını belirtiyor. Bazı tezgah sahipleri zam miktarını 5 sent’te tuttuklarını aksi halde ya müşteri kaybetmek ya da cepten ödemek gibi sorunlar yaşayacağını belirtiyor. Buna karşı 1,10 euro olan fiyatı 1,25 euroya çıkartacak olan tezgah sahipleri de bulunuyor ancak şunu da ekliyor “eğer enerji fiyatları düşerse, oliebol’un fiyatını da düşürürüm.”

Ürün fiyatını 1,25’den 1,50’a çıkartacaklarını belirten bir tezgah sahibi ise işletmecilerin kendi aralarında da sürekli olarak fiyat konusunda konuştuğunu dile getiriyor.

“Hiç satılmamasındansa pahalı olması iyidir “
Görüldüğü gibi genel olarak oliebol fiyatları bu yıl geçen yıla göre artacak. Yaşanan enflasyon artışı ve enerji krizi nedeniyle vatandaşların bu yıl harcamalarına daha fazla dikkat edileceği düşünüldüğünde, olibol müşterilerinin azalacağı tahmin ediliyor. Ancak tezgah sahipleri, yine de vatandaşların bu geleneksel lezzetten ayrı kalamayacağını ve tezgahların boş kalmayacağı ümidini yaşıyor. Bir tezgah sahibinin şu sözleri de durumu açıklıyor  “Teyzem hep şunu derdi: Hiç satılmamasındansa pahalı olması iyidir” 

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.