Hollanda’nın en büyük havalimanı Schiphol, yolcuların çilesi haline geldi. Tatile gitmek isteyenler veya iş seyahatine çıkanlar saatlerce kuyrukta beklerken, yolcular arasında yaşanan gerginlik kavgalara neden oldu.

Schiphol yönetimi açıklamasında özellikle güvenlik alanında personel sıkıntısı çektiğini belirtiyor, yolcular ise hiçbir yardım görmediklerinden yakınıyor. Hollanda Seyahat Acenteleri Birliği (ANVR) de bu duruma karşı havalimanında sakinliği korumak adına ordunun da görevlendirilebileceğini belirtiyor.

Pazar günü yolcular güvenlik kontrol noktasına saldırdı
Schiphol’de Pazar günü yaşanan ilk olayda yolcular arasında başlayan gerginlik kavgaya dönüştü. 

Özellikle uzun kuyrukların olduğu bir sırada güvenlik görevlilerinin vardiyası bittiği için çok sayıda kuyruğu kapatması yolcuların daha fazla sinirlenmesine neden oldu. 

Bazı yolcuların güvenlik kontrol noktasına saldırması sonrası Kraliyet İnzibat Timi (Marechaussee) olaya müdahale etmek zorunda kaldı. Aynı gergin ortam Salı günü de devam etti.  

Yolcular arasında başlayan gerginlik, daha sonra alanda çalışan personele de yöneldi. Özellikle bazı güvenlik personelleri, uçuşlarını kaçıracaklarından korkan yolcular tarafından tehdit edildiğini hissettiklerini belirtti. 

“Orduyu görevlendirmeyi düşünün!”
Hollanda Seyahat Acenteleri Birliği (ANVR) direktörü Frank Oostdam, dün RTL haber servisine yaptığı bir açıklamada, hükümete çağrıda bulundu ve ordunun havalimanında yaşanan problemleri gidermek için görevlendirilebileceğini duyurdu.

Oostdam açıklamasında “Belki de güvenliğin sağlandığından emin olmak için ordu mensuplarını çağırmalıyız. Özellikle bu dönemi atlatmak için” dedi.

Savunma: Henüz böyle bir talep gelmedi
Yapılan bu çağrıya Savunma Bakanlığından gelen cevapta sadece bu konuda bir çağrı olursa karşılık verileceği belirtildi. 

Savunma sözcüsü henüz böyle bir talep alınmadığını belirtirken,  talebin gelmesi halinde "Savunmanın bu talebi yerine getirme şansı çok büyük olmayacak" şeklinde açıklama yaptı.

“Utanç verici görüntüler”
ANVR direktörü Schiphol’de yaşananları “utanç verici bir görüntü” olarak nitelendirirken, Schiphol'un imajı açısından ‘dramatik bir tablo’ olduğuna dikkat çekti. 

Schiphol'deki sorunların uzun süre devam edeceğini varsayan Oostam "Schiphol önümüzdeki hafta sonundan önce sorunları çözemedi. Gelecek haftalarda da çözmesini beklemiyorum. “ dedi ve alandaki kalabalığın yaz tatili dönemine kadar devam edeceğini düşündüğünü dile getirdi.

Oostdam henüz rezervasyon yaptırmamış yolculara da seslenerek, Schiphol yerine diğer bölgesel havaalanlarını tercih etmelerini tavsiye etti.

Büyük personel sıkıntısı yaşanıyor
Yaşanan gerginlik ve çıkan olaylarla ilgili olarak Schiphol yönetimi tarafından yapılan açıklamada, alanda büyük bir personel sıkıntısı yaşandığına dikkat çekildi.

Schiphol sözcüsü “Yolcularımızın seyahat etmek ve uçuşlarına yetişmek istediklerini anlıyoruz. Ortaklarımızla birlikte bunu mümkün kılmak için elimizden gelen her şeyi yapıyoruz. Herkesi, çalışma arkadaşlarımızın işlerini güvenli bir şekilde yapmalarına izin vermeye çağırıyoruz.” açıklaması yaptı.

Sıkıntılar yeni değil
Schiphol havaalanı, birkaç haftadır ciddi bir personel (özellikle güvenlik görevlileri) sıkıntısı ile mücadele ediyor. Bu durum yolcuların uzun süre kuyrukta beklemelerine yol açıyor. 

Yaşanan sıkıntılara çözüm arayışında olan Schiphol yönetimi daha önce havayollarına yaptığı çağrıda uçuş sayısını sınırlama çağrısında bulunmuştu.

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın