Konut sektöründe satılık konut fiyatlarının yanı sıra kiralık evlerin fiyatlarında da ciddi artış yaşanıyor. Özellikle Amsterdam başta olmak üzere ülkenin beş büyük şehirdeki kiralar, cep yakacak düzeye geldi.

Bu yılın üçüncü çeyreğinde Hollanda genelinde konutların kira bedellerinin metrekare başına ortalama 16.90 euro olarak görülüyor. Başka bir değişle; geçen yılın aynı dönemi ile kıyaslandığında konut kiraları ortalama yüzde 0,6 arttı. Ancak bu rakam tüm şehirlerdeki kiraların ortalamasına göre alınan bir yüzde.

Şehir bazında bakıldığında, özellikle beş büyük şehirdeki özel sektör konutlarının kiralarında ciddi artış gözlemleniyor. Nijmegen ve Maastricht gibi bazı şehirlerde ise kiralar düşmüş durumda.

Amsterdam liste başında
Konut kiralama platformu Pararius'tan alınan rakamlara göre bu yılın üçüncü çeyreğinde Amsterdam’da kiralar, geçen yılın aynı dönemine göre ortalama yüzde 10,3 arttı. Başkentte ev kiralamak isteyen bir kişi metrekare başına ayda ortalama 25,24 euro ödemek zorunda kalıyor.

Listede ikinci sırada yer alan Utrecht’e taşınmak isteyen bir kiracı metrekare başına ortalama 20,23 euro ödemek zorunda. Bu da kiraların geçen yıla göre yüzde 6,5 arttığını gösteriyor. Beş büyük şehirden Rotterdam, Den Haag ve Eindhoven’da ise metrekare başına ortalama 17 ila 18 euro kira talep ediliyor.

Diğer büyük ve orta ölçekli şehirlerde farklı oranlarda artış görülüyor. Örneğin Amstelveen ve Enschede’de özel sektördeki ev kiraları yaklaşık yüzde 12 artmış durumda. Buna karşı Delft ve Gouda’da yüzde 1’lik bir artış görüldü. Buna karşı Nijmegen, Maastricht ve Zwolle’de ise kiralar az da olsa düşüş yaşadı.

Foto: Javier M. - Unsplash

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.